Helft van de jonge meisjes voelt zich schuldig over wat ze eten

Samenleving
donderdag, 12 augustus 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Uit een Brits onderzoek blijkt dat veel meisjes een haat-liefde verhouding hebben met eten. Ze vinden dat ze superdun moeten zijn en raken in paniek als ze een chipszak open trekken. Emo-eten - eten uit woede of frustratie, verveling of stress - komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens en het biedt hen (tijdelijk) meer troost. Toch voelen ze zich er schuldig over.
Omdat dit patroon al aanwezig is op jonge leeftijd (bij ongeveer de helft van de meisjes van 11 tot 15 jaar), zou het kunnen dat ze dit gedrag geleerd hebben van hun moeder. Weinig meisjes zullen bewust anorectische rolmodellen kiezen, zoals Angelina Jolie of Victoria Beckham. Hoe leeftijdsgenootjes naar hun eigen lichaam kijken, is wel sterk van invloed op hoe een meisje naar zichzelf kijkt. Meisjes vergelijken zichzelf onderling met elkaar en zetten elkaar onder druk om af te vallen. 
In gezinnen die gezamenlijk de maaltijden gebruiken, komen afwijkende eetpatronen minder voor. Kinderen die voor de TV eten en zelf mogen bepalen wat ze eten en hoe laat hebben veel vaker last van onder- of overgewicht. Ook is belangrijk welke voeding kinderen op jongere leeftijd kregen. Wie als klein kind vaak nuggets, patat, hamburgers, ... at, heeft meer moeite om over te stappen op een gezond alternatief. Maar er is nog hoop. want tieners blijken hun voedingspatroon toch te verbeteren door bewust minder junk food te eten.
Bron(nen): Daily Mail