De reddingsboot van Hitler

De U Boot die u op bijgaande foto ziet, voer op 10 juli 1945 de haven binnen van de Argentijnse stad Mar del Plata. De bemanning had eerder te horen gekregen dat Duitsland zich had overgegeven en probeerde zo uit handen van de geallieerden te blijven. In Argentinië werden ze opgepakt en alsnog uitgeleverd.
De reis van Bergen in Noorwegen naar Argentinië was ongekend spannend, want destijds werd 1 op de 2 Duitse onderzeeërs gebombardeerd. Maar een deel van de bemanning had gekozen voor deze uitweg en degenen die in Noorwegen niet van boord waren gegaan, maakten samen met de kapitein de verre reis van 14.000 kilometer - 66 dagen onder water.
Twee jaar nadien zou deze boot in Duitsland een hoofdrol spelen in een plots opduikende mythe. De boot was uit Duitsland gevlucht met Adolf Hitler aan boord, zo luidde het verhaal. Samen met Martin Bormann en enkele andere handlangers was Hitler spoorslags vertrokken - ook met de nodige goudstaven aan boord - om vanaf Antartica een comeback te beramen. Daar in het ijs zat hij in een 'Neu-Berchtesgaden' en beraamde hij zijn snode plannen.
Het verhaal was 100 procent fantasie, maar sloot in ieder geval prachtig aan bij het levende idee dat Hitler Duitsland was ontvlucht en nog 'ergens' in leven was.
Het hele - mooie - verhaal staat in Der Spiegel.

Bron(nen):   Der Spiegel