Help! Mijn therapeut heeft een paardengebit

De Wings Of Change ranch in Oedelem (bij Brugge) vormt een oase van allerhande therapieën. Sjamanisme, grootmoedercirkels, relaxatie, hypnose, massage, of therapie met paarden: het is slechts een greep uit de talrijke methodes die psychotherapeut Katy Bartels toepast. Blikvangers zijn de paarden die mensen met psychische problemen er weer bovenop helpen. 'Equitherapie is een hype', zegt Katy Bartels. 

De zes paarden en twee Amerikaanse minipaardjes worden op natuurlijke wijze verzorgd, wat inhoudt dat ze bv. zelf kiezen of ze op stal of in de wei willen. Paarden zijn zeer gevoelig voor menselijke gevoelens en kunnen heel veel uit de mens naar boven halen. Equitherapie mag je niet verwarren met hippotherapie: dat is meer op gehandicapten gericht. Bij equitherapie gaat het vooral om de aanwezigheid van het dier, niet zozeer om het rijden. Equitherapie helpt bij kinderen, adolescenten, volwassenen, koppels en gezinnen met allerhande hulpvragen, waaronder depressie, burnout, angsten en verslaving. Ook organisaties kunnen op de diensten een beroep doen.

Wings of Change biedt je de mogelijkheid om te herbronnen in de natuur. Er staat een authentieke Mongoolse Yurt (grote tent), een indianentipi en campers ter beschikking. 'Je kan hier ook altijd paardenmest komen scheppen als een vorm van zentherapie', lacht Bartels. Als psychotherapeut doet ze ook aan reguliere hulp- verlening. Patiënten kunnen vanuit de reguliere hulpverlening worden doorverwezen. Vanaf okotober zijn er gratis inloopmomenten op de ranch.

Bron(nen):   Het Nieuwsblad  Wings of Change Ranch (video)