Kijk uit voor deze collega

Voor de mevrouw op bijgaande foto hebben wij ronduit een zwak. Dit is de Franse Aurélie Boullet (30), maar onder die naam kenden we haar niet. 
Deze zomer kochten we in Frankrijk het boek 'Absolument dé-bor-dée!' (Helemaal overspannen!) van Zoé Shepard dat ons een inkijkje gaf in het Franse ambtenarenleven en we werden helemaal gek van het lachen - dit was ronduit slapstick.
De zogenaamde Zoé (in werkelijkheid dus deze Aurélie Boullet) werkte als 'haut fonctionnaire' bij de regionale raad (een soort provinciehuis) in Aquitaine en beschrijft wat ze daar iedere dag doet: helemaal niets. En de collega's? Die doen ook zo goed als niets. Iedereen zit te lummelen en dat is het ambtenaren-universum waarin Boullet en haar collega's verkeren. 
Ze schat dat ze haar taken gedurende een maand in ongeveer anderhalve dag kan doen en dan komt vanzelf het moment dat zo iemand denkt: laat ik hier eens een boek over schrijven.
Zo gezegd, zo gedaan, en dit boek over haar avonturen bij de overheid werd een bestseller. Uiteraard voelde haar werkgever zich bijzonder in de kuif gepikt, er kwam een proces en de nog jonge ambtenaar werd voor 10 maanden geschorst.
Boullet is in verzet gegaan tegen dit vonnis, ze zou niet weten waarom ze niet gewoon mag opschrijven wat er in werkelijkheid is gebeurd. Intussen verkocht ze 130.000 boeken.

Bron(nen):   Libération