Hier spreekt de eerste mijnwerker

Mario Sepulveda (40) is de onmiskenbare ster van de Chileense mijnwerkers die na 69 dagen ondergronds eindelijk weer boven kwamen. Eenmaal gered begon hij 'Viva Chili' te zingen en nu maakt hij een rondje langs verschillende media. Blijkbaar had de Daily Mail het dikste chequeboek, want deze krant publiceerde als eerste een uitgebreid interview met hem.
Met de nodige details wordt beschreven als diep onder de grond opeens het besef doordringt dat de mijn op instorten staat en de uitgang geblokkeerd is. Iedereen zoekt een alternatieve route naar boven, maar die is er niet. Het zijn situaties die de lezer alleen maar uit speelfilms kent - bij voorkeur rampenfilms - en hier is zoiets opeens werkelijkheid.  
Gedurende de eerste 15 dagen was er weinig hoop op redding en onmiddellijk ontstaat er onder de grond een zeker zelfbestuur. Met 33 man wordt steeds besloten wat te doen en wat te laten. Iedereen begrijpt dat tumult en ruzie de kans verkleint om ooit nog levend boven te komen.
Duisternis, weinig eten en drinken, onaangename temperaturen; de omstandigheden waren miserabel en toch was het de kunst elkaar niet in de haren te vliegen. Als u de ietwat melodramatische stijl van de Daily Mail voor lief neemt, kunt u achter de link lezen wat zich daar diep onder de grond allemaal heeft afgespeeld.

Bron(nen):   Daily Mail