EHBO voor thuisbakkers

Kookprogramma's op tv wekken bij veel mensen het idee dat ze alles zelf kunnen bakken. In Groot-Brittannië is dat zeker het geval. De Brit besteedt gemiddeld 2 uur per week in de keuken om pizza, brood, koekjes of taarten te bakken. Volgens Sainsbury’s neemt ook het aantal Britten dat zich er aan waagt om traditionele Christmas cakes in eigen keuken te fabriceren sterk toe.

Dat is allemaal leuk en aardig, ware het niet dat van de 10 miljoen pogingen om zo'n cake te bakken, er 3 miljoen resulteren in een baksel dat in de vuilnisbak verdwijnt. Als je er van uitgaat dat de ingrediënten voor een cake gemiddeld  £10 kosten, wordt er dus jaarlijks 30 miljoen pond weg gegooid.

Nu heeft Sainsbury’s daar iets op gevonden. De supermarktketen opent vandaag een hulplijn om slachtoffers van bakrampen op te vangen. Een team van deskundigen is paraat om te redden wat er te redden valt. In ernstige gevallen zullen ze de thuisbakker het advies geven om alsnog een cake te gaan kopen.

Het meest voorkomende probleem is dat krenten, rozijnen en walnoten naar de bodem zinken. En hoewel Welingelichte Kringen (nog) geen culinaire hulplijn heeft, geven we alvast dit advies: haal de krenten of rozijnen even door wat meel en meng ze voorzichtig met het beslag. Walnoten zinken minder snel als je ze fijn(er) hakt. Als dat nog niet afdoende is, giet dan eerst een laagje beslag zonder rozijnen, krenten of noten in de bakvorm.

Bron(nen):   Daily Mail