Een (nog) geheim skioord

Skiërs zijn voortdurend op zoek naar nieuwe uitdagingen. En naar skigebieden waar - uiteraard buiten de piste - de ultieme afdalingen zijn te maken.
Als er zo’n gebied is ontdekt, dan wordt daar uiterst geheimzinnig over gedaan. Voor dat je het weet worden de afdalingen en skiliften weer overspoeld door stuntelende beginners.
Maar geheimen zijn onder skiërs moeilijk te bewaren. Zo werd het Franse La Grange als ‘Vallei X’ aangeduid, totdat de massa ook daar lucht van kreeg. Een aantal winters later werd ‘Vallei Y’ ontdekt. Even later werd de locatie onthuld: het Italiaanse Alagna. Gevolg: Zweedse 'ski bums' streken er neer en gingen er zich zo te buiten aan alcohol dat het dorp voor het eerst in zijn geschiedenis een politieagent moest inhuren.
Niettemin geeft The New York Times een nog ‘onontdekt’ skioord prijs: Vallei Z oftewel Disentis. Het Zwitserse dorp ligt behoorlijk geisoleerd, vooral als er veel sneeuw ligt. Aangeraden wordt de trein (Glacier Express) te nemen die over de Oberalp rijdt. Eenmaal aangekomen wacht de skiër acht hotels, negen skiliften, 59 kilometer gemarkeerde, nauwe en slordig verzorgde pistes. Maar buiten de pistes kunnen skiërs meer lol beleven: afdalingen waar verder bijna niemand skiet maar die wel met een lift zijn te bereiken.
Advies: sluit je aan bij een clubje vrijskiërs inclusief gids (lawines).
Een stel Zweden heeft er al wel een bar geopend....

Bron(nen):   The New York Times