Een apart beroep: hacker

Dat hacker gewoon een beroep als een ander is, bewijst de beveiligingsconsulent Jeroen van Beek: hij laat zich door grote bedrijven inhuren om hun applicaties te kraken en in te breken op hun netwerk - om de beveiliging te testen. Van Beek geeft ook lezingen over privacy en beveiliging. In de VPRO-documentaire Wat nu privacy? werd Van Beek een 'ethische hacker' genoemd: is dat geen contradictio in terminis?

Jeroen Van Beek: Het gangt er van af wat je onder 'hacker' wil verstaan. Ik stel mezelf altijd voor als een security consultant, maar dat klinkt helaas te saai voor de televisie. In het dagelijkse leven moét ik wel zo'n neutrale term gebruiken: de meeste mensen beschouwen 'hacker' nog altijd als een scheldwoord en ik wil potentiële klanten liever niet afschrikken. Voor mij is een hacker gewoon iemand die lekker met technologie zit te prutsen.'

De laatste jaren is cybercriminaliteit enorm toegenomen. Daardoor beseffen bedrijven dat het loont om de deur dicht te gooien. De professionele hacker vaart er wel bij.

Bron(nen):   Humo  VPRO