Met Baron van Zuylen verliest Nederland vooral een cosmopoliet

Gisteren is bekend geworden dat baron Thierry van Zuylen van Nijeveld van de Haar op 78-jarige leeftijd in Londen is overleden. Thierry, door vrinden meestal Teddy genoemd, was baron van het grootste en meest luxe kasteel van Nederland, kasteel de Haar te Haarzuilens. 

De baron was eerder cosmopoliet dan Nederlander. Hij werd in 1932 geboren in Parijs, studeerde aan Harvard en werkte als internationaal zakenman. Denk verder aan golfen met prins Bernhard, jetset-feestjes met de groten der aarde, dure champagne en dito racepaarden. Ieder jaar bracht hij met zijn gezin de maand september door op zijn Nederlandse kasteel, dat in het buitenland (en dan vooral in de VS) sterk tot de verbeelding sprak. 

De grootouders van Thierry, Etienne en Hélène, lieten vanaf 1892 de kasteelruïne van de Van Zuylens voor veel, heel veel geld verbouwen door de beroemde architect Cuypers. Er kwam, voor die tijd zeer modern, centrale verwarming, elektriciteit en koud en warm stromend water, zodat de Van Zuylens er luxer bijzaten dan de koninklijke familie. Een dorpje dat in de weg lag, werd een kilometer verplaatst. Een en ander kon bekostigd worden dankzij het fortuin van Hélène, afkomstig uit het steenrijke bankiersgeslacht de Rothschild. Het echtpaar was maar sporadisch aanwezig op hun Nederlandse adres. Vanaf 2000 moest het kasteel ingrijpend gerestaureerd worden, waar Thierry zich zeer sterk voor maakte. 

Baron Thierry huwde en scheidde driemaal en kreeg in totaal vijf dochters. Zijn oudste dochter Alexandra is vanaf nu kasteeldame.

Bron(nen):   Algemeen Dagblad Utrecht  Kasteel de Haar  Cuypersjaar