Vergéét Mars & Venus: mannen en vrouwen zijn van dezelfde planeet

Volgens de zelfhulp bestseller uit 1992 denken en handelen mannen en vrouwen totaal verschillend als het op de liefde aankomt. Alsof ze van verschillende planeten komen! Maar wat blijkt? Niks Venus en Mars. We gedragen ons allemaal hetzelfde als we verliefd zijn – of we nu man, vrouw, hetero of homo zijn. Dit wordt aangetoond in een recent onderzoek naar hersenactiviteit bij verliefden.

De hersenen van proefpersonen werden gescand terwijl ze keken naar foto’s van hun geliefden, maar ook van vrienden van hetzelfde geslacht en hun geliefden, waar de proefpersonen geen enkel romantisch gevoel voor koesterden. Alle proefpersonen m/v, homo & hetero verklaarden hartstochtelijk verliefd te zijn en in een seksuele relatie met hun geliefde.

Het resultaat toonde een gelijk patroon bij alle proefpersonen, qua activiteit in de verschillende delen van de hersenen zoals die waar dopamine – het gelukshormoon- wordt aangemaakt. Het gelukzalige gevoel bij het zien van de foto van hun geliefde was dus bij alle proefpersonen gelijk, m/v, homo & hetero.

Het onderzoek toonde terloops ook nog wetenschappelijk aan dat liefde echt blind is. Het blijkt dat grote delen van de cerebrale cortex uitschakelen bij het kijken naar foto’s van de geliefde. De uitgeschakelde delen betreffen die waarmee we het kritisch denken.

Kortom: hartstochtelijk romantische liefde wordt over het algemeen getriggerd door visuele input en is een overrompelde en stuurloze gemoedstoestand. Voor iederéén op aarde.

Bron(nen):   Telegraph