10% van de Amerikanen heeft herinneringen aan een vorig leven

Samenleving
maandag, 16 mei 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Amerikanen betalen grif $139 voor een reïncarnatiebijeenkomst. Deelnemers herinneren zich daar onder hypnose dat ze aan boord waren van de Titanic of in Engeland leefden in het midden van de 19e eeuw.
Hoe definiëren ze reïncarnatie? 'Je sterft fysiek, maar een deel van jezelf gaat door en we leren dingen in ieder leven, die we meenemen naar het volgende. Zolang je niet alle lessen geleerd hebt, komt die ziel, dat bewustzijn, die geest terug in het lichaam van een baby'.
Het reïncarnatieconcept gaat terug tot 3.000 jaar geleden in India en Griekenland. En hoewel het door het joodse en het christelijke geloof verworpen wordt, is het idee nog springlevend in Amerika vandaag. Een enquête in de Sunday Morning toont aan dat 1 op 5 Amerikanen gelooft in reïncarnatie en 1 op de 10 zich een eerder leven herinnert.
In de Indiase traditie is reïncarnatie ongewenst. Het is de bedoeling om in het huidige leven de geest te vervolmaken. In de USA daarentegen zie ze het als een fantastische tweede kans: 'In mijn volgend leven word ik astronaut'. Het is ook opvallend dat niemand zich herinnert een Chinese boer te zijn geweest, terwijl er daar toch heel veel van zijn. Nee, liever was men Cleopatra of Marcus Antonius. Het geeft het huidige (vrij saaie) leven net wat meer glans en het verzacht de angst voor de dood.
Sommige deskundigen geloven niet in herinneringen die opgehaald worden onder hypnose, maar wel in de herinneringen die kinderen hebben aan een vorig leven. Neem bv. een peuter die beweerde dat hij zijn dode grootvader - een man die hij nooit gekend had - was. Het kind herinnerde zich allerlei details van het leven van zijn grootvader en haalde hem uit een schoolfoto met de mededeling: 'Dat ben ik'. Veel van de kinderen beschrijven ook levens die heftig of vroegtijdig eindigden: verdrinkingen, moorden, auto-ongevallen, zelfmoorden, slangenbeten. Sommigen hebben zelfs een litteken op de plaats van de vroegere verwondingen.
Bron(nen): CBS News