Hoe ook de Amerikanen met iedere generatie steeds losser komen van God

Amerikanen lijken onverbeterlijke gelovigen. Een land met scheiding van kerk en staat, dat wel. Maar het eerste wat van kandidaten voort het presidentschap wordt verwacht is dat ze goed kunnen bidden.
Maar een grondig stuk op Alternet.org laat zien dat religie met iedere nieuwe generatie een stap terug doet. De tendens dat de nieuwe generatie minder gelovig is dan de vorige is er al sinds de tweede wereld oorlog, maar krijgt nu vaart. De generatie van begin jaren tachtig verklaarde voor 20 procent niet te geloven. Maar de Amerikanen geboren na 1990 bestaan al voor 30 procent uit buitenkerkelijken.
En bovendien verlaten veel Amerikanen hun kerk.
Volgens de auteur van het stuk op alternet hebben morele en seksuele vraagstukken veel van doen met de tendens. Jongeren hebben niet veel zin homo's te haten, of seks vies te vinden. En dat zijn dingen die in de kerk wel van hen wordt verwacht. Een ruime meerderheid van de jongeren is voor bescherming van homo's tegen discriminatie. Van hun ouders vindt slechts een minderheid dat dat moet.
Vooral de katholieke kerk wordt hard getroffen door de afvalligheid van de jeugd. Daar zal in de VS ook zeker een rol spelen dat Katholieke kerk in de VS de laatste jaren is gegeseld door schandalen waarbij paters voor zichzelf een andere seksuele moraal claimden dan voor hun schapen.
De christelijke kerken in de VS zullen nog lang machtig blijven, maar als de trend die nu al een halve eeuw bestaat doorzet, dan zal er een dag komen dat de gelovigen in de minderheid zijn, net als in Europa.

Bron(nen):   Alternet.org