12.000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen

Het aantal Oekraïners dat in Nederland wordt opgevangen is weer flink gestegen. De teller staat inmiddels op 12.000, laat het ministerie van Justitie en Veiligheid zondag weten. Gemeenten hebben tot dusver ruim 20.000 plekken geregeld.

Net als vorig weekend lijkt het aantal opgevangen vluchtelingen dit weekeinde sneller te zijn gestegen dan doordeweeks. Zaterdag werd er een aantal van ruim 10.000 gemeld. Doordeweeks kwamen er dagelijks honderden mensen bij.

De doelstelling die het Rijk en de gemeenten hadden gesteld, 25.000 plekken op maandag, lijkt niet te worden gehaald. Donderdag werd er nog van uit gegaan dat er op dat moment 23.000 plekken waren. Verantwoordelijk staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) zei voor het weekeinde nog dat "we dat aantal gaan halen of nagenoeg halen".

Zaterdag stelde het ministerie dat aantal naar beneden bij, naar zo'n 20.000. Het systeem waarin het aantal plekken wordt bijgehouden was opnieuw ingericht, wat heeft geleid tot "een reëler beeld", aldus een woordvoerder van het ministerie. "Dit verschil in aantallen neemt niet weg dat de veiligheidsregio's en gemeenten de afgelopen twee weken keihard hebben gewerkt en dat heeft voor nu voor meer dan genoeg opvangplekken gezorgd."