15 feiten over het leven in de 1ste eeuw

 1. Rome telde tussen de 800.000 en 1 miljoen inwoners en was rond het jaar 0 de grootste en machtigste stad.
 2. De wereldbevolking bestond uit ongeveer 231 miljoen mensen. Het dichtstbevolkt waren de gebieden rond de Ganges, Tigris, Yangtze, Nijl en Po.
 3. Joodse meisjes mochten trouwen vanaf het moment dat ze12 jaar en 1 dag waren, maar vaker wachtte men tot zij 12,5 waren.
 4. Vrouwen hadden weinig tot geen juridische en economische rechten. Als een vrouw werkte, werd haar loon uitbetaald aan haar man of aan haar vader.
 5. In het jaar 2 woonden in China 57.671.400 mensen. Dat bleek uit de oudste volksttelling van de Han-dynastie.
 6. Automaten werden uitgevonden in de stad Alexandrië. Chips en fris kon je er niet kopen. Als je er een muntstuk in stopte, gaf de machine je een straaltje heilig water.
 7. Het 'moderne' boek was in opkomst. Voorheen werd op rollen perkament geschreven. De Romeinen begonnen met het bundelen van houten plankjes in een codex.
 8. Er waren grote economische verschillen tussen de stad en het platteland. Fruit was 2 tot 3 keer duurder in Jeruzalem dan in de landelijke gebieden eromheen.
 9. Er waren bijzondere beroepen in de 1e eeuw, zoals kamelendrijver, organisator van duivenwedstrijden en hondendrollenscheppers. Veel werk werd door slaven gedaan.
 10. Openbare badhuizen hadden een belangrijke functie. Aan het eind van de werkdag verzamelden mannen van alle leeftijden en sociale klassen zich daar om te praten en zich te ontspannen.
 11. Gladiatorengevechten vormden één van de meest populaire vormen van volksvermaak. Hoewel de meeste gladiatoren oorspronkelijk criminelen of slaven waren, konden ze er veel roem mee verwerven.
 12. Een andere vorm van sport en vermaak waren de wagenrennen. Een bloederige aangelegenheid waarbij regelmatig doden vielen, maar dat maakte het extra populair.
 13. Er waren toen ook al terroristen, Sicarii of dolkmannen waren leden van een extremistische Joodse groepering die zich verzette tegen de Romeinse overheersing.
 14. Mannen en vrouwen droegen tunieken. De lengte en het ontwerp van de tuniek toonde de sociale status van de drager. Alleen mannelijke burgers mochten een toga dragen.
 15. De kindersterfte was enorm hoog. Slechts 25% van de baby's overleefde hun eerste jaar, 50% van alle kinderen stierven voor ze 10 waren.

Bron(nen):   Business Insider