Het verschil tussen pils, witbier en weizen: 'Eigenlijk zijn er totaal geen overeenkomsten’

Samenleving
dinsdag, 23 augustus 2022 om 13:55
anp 150441811
Het is warm en je bestelt een lekker witbiertje in de zon op het terras. Als de bediening je even later een Duits weizenbier voor de neus zet, kijk je even raar op. Na het proeven gaan de wenkbrauwen nog verder omhoog. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen pils, witbier en weizen?
“Pils en witbier zijn echt twee totaal verschillende dieren”, vertelt internationaal biersommelier en brouwtechnoloog Fiona de Lange aan het AD. ”Het zit hem niet alleen in de ingrediënten, maar ook in de historie. Pils is ontstaan in het Tsjechische Pilsen en vooral gebaseerd op gerstemout, hop en ondergist.”
Witbier daarentegen komt uit België en is al eeuwenoud. “Het is gebrouwen met ongemoute tarwe, dat is een ander solide graantype naast gerst. Dat zorgt ook voor de vertroebeling. Bij witbier voegen ze er ook koriander en sinaasappelschillen aan toe”, aldus De Lange.
Hoppig zoete pilsener versus fris witbier met een zuurtjeDe smaken liggen dus ver uit elkaar. “Witbier heeft veel meer een zurige, frisse smaak, die is afkomstig van het tarwe. Daarnaast proef je ook kruiden en een citruskarakter afkomstig van de sinaasappelschillen, dat vind je niet in pils”, legt De Lange uit. “Bij pils is de smaak vooral meer het granige, dus het moutige, zoete karakter en de hop.”
Weizen is heel andere koek“Veel mensen denken dat er veel overeenkomsten zijn tussen een Duits weizenbier en het Belgisch witbier”, vertelt de biersommelier. Maar daar klopt niks van. “Het wordt heel anders gebrouwen en eigenlijk zijn er totaal geen overeenkomsten. Witbier wordt bijvoorbeeld met ongemoute tarwegranen gebrouwen, die granen krijgen een paar weken rust en gaan dus niet langs een mouterij. Vervolgens worden ze gebruikt in het brouwproces.”
Een weizenbier smaakt veel fruitiger en zoeter. De Lange: “Door de gist ruik je ook banaan en perzik. Daarnaast is hij ook wel wat zuurder dan het Belgisch witbier, omdat er veel meer tarwe wordt gebruikt.”
Bron(nen): AD