Oproer rond de geredde en daarna afgeschoten wilde zwijnen

De jager die gisteren 4 wilde zwijnen doodschoot, komt vandaag op gesprek bij de Limburgse provinciebestuurder Patrick van der Broeck. Volgens Van der Broeck is de 'publieke verontwaardiging heel goed te begrijpen.' Het provinciale jachtbeleid is 'wel heel erg naar de letter en niet naar de geest van de wet uitgevoerd.' 8 wilde zwijnen waren in de Zuid-Willemsvaart terecht gekomen maar kwamen er niet meer zelfstandig uit. Het lukte de brandweer na een urenlange reddingsactie om 4 zwijnen op de kant te krijgen. De andere 4 waren inmiddels jammerlijk verdronken. Omdat de oever waar ze door de brandweer op waren gezet net buiten het natuurgebied De Meinweg lag en alleen daar wilde zwijnen mogen leven, schoot een jachtopziener de 4 dieren meteen dood. Volgens velen hadden de zwijnen naar het natuurgebied gebracht moeten worden. PVV-Kamerlid Dion Graus wil dat de betreffende jager zijn jachtakte inlevert. De Partij voor de Dieren stelde gisteren kamervragen. In Nederland mag er volgens de wet niet op zondag worden gejaagd, tenzij in noodgevallen. Het moet nog worden uitgezocht of dat gisteren het geval was.

Bron(nen):   Trouw      

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  Toch maar eens zelf wat gegraven …

  “Update brandweer:

  Inmiddels zijn alle 8 de wilde zwijnen door de brandweer op het droge gebracht. Ondanks de inspanningen van de brandweerlieden, zijn de dieren afgeschoten door een jachtopziener van Staatsbosbeheer. Dit heeft alles te maken met een 0-beleid van de overheid met betrekking tot de leef- en verblijfgebieden van wilde zwijnen. Deze leef- en verblijfgebieden beperken zich tot de Hoge Veluwe en het Meinweggebied in Midden-Limburg. Indien de wilde zwijnen buiten deze gebieden komen -door wat voor oorzaak dan ook- worden en moeten zij helaas worden afgeschoten, aldus (zoals eerder genoemd) de richtlijnen van de overheid.

  Update 2:
  Abusievelijk is gemeld dat de jachtopziener heeft gehandeld in opdracht van Staatsbosbeheer. Dit is NIET het geval. De provincie Limburg is de opdrachtgever en heeft de opdracht gedelegeerd aan de wildheheerseenheid Grenskant (WBE), die via de plaatselijke politie een afschietvergunning aanvraagt.

  Als wilde zwijnen zich buiten de leefgebieden op de Veluwe en het Meinweggebied bevinden, mogen ze door de aangewezen jachtopzieners worden afgeschoten.”

  http://www.weertdegekste.nl/blog/2014/09/brandweer-haalt-wilde-zwijen-uit-zuid-willemsvaart-fotos/

  • Dead Silence

   De provincie is opdrachtgever en leden van het Limburgs parlement staan op hun achterste benen. De natuur z’n gang laten gaan en de zwijnen later verdrinken en weg laten rotten, of een tuin in een uur tijd tot modderpoel maken? Eens kijken of die linke roeptoeters dan nog zo blij zijn? En de jager? Lekker verketteren. Weg met ons in Nederland, schreeuwen als een kip zonder kop.

   (in antwoord op Windows 8)
   • steekmug

    die Jager handeld naar de wet als de wet niet goed inelkaar steek moet je bij de wetmakers zijn niet bij de jager ook als is er misschien geen sprake van handelen in de geest vd wet,
    maar denk dat rechters nog altijd naar feiten kijken en niet naar geesten……..Als ze dit in de toekomst anders willen moeten die duurbetaalde wetmakers maar beter hun best doen!
    De jager gaat vrijuit en geniet lekker van zijn wilde zwijnen vleesch.

    (in antwoord op Dead Silence)
    • marianne martens

     Als zwijn genieten van zwijnenvlees, het vlees is doordrongen van angsthormonen, weinig genot.De jachtopziener had behoren te overleggen. Daar zal deze man niet opgebouwd zijn, mensen die de letter van de wet uitvoeren zijn het prototype voor heel fout volk. Een inhumane domme man die terecht op het matje wordt geroepen met als reden dat aan de overkant wel zwijnen konden leven.

     (in antwoord op steekmug)
     • Windows 8

      Wat is het verband tussen de fysieke gesteldheid van een man(opgebouwd zijn) en zijn capaciteit tot overleggen?

      (in antwoord op marianne martens)
     • marianne martens

      dank voor de doorverwijzing.
      opgebouwd etc is een beetje dom opgeschreven.Troepjes mannen en vrouwen zijn soms niet in staat tot overleg omdat er iets volgens een regel behoort te worden uitgevoerd.Genoeg voorbeelden. Het geslacht heeft er niets mee te maken, misschien wel het uniform?

      (in antwoord op Windows 8)
    • Dead Silence

     Eens. Overigens ken ik de jager, een aardig senior persoon en zeer vriendelijke persoonlijkheid die altijd voor iedereen klaar staat, persoonlijk en klopt geen biet van het hele mediacircus. Sneu dat dit deze man op deze leeftijd moet overkomen. Hij is zelfs al bedreigd. Leuk he. Maar wij vellen alleen een oordeel over iets waar we niks van weten. Vooral die wereldvreemde stadsrakkers en gutmenschen.

     (in antwoord op steekmug)
 2. Burgermans

  Wat achterlijke idioot is die Graus toch. Het is jagers bij wet toegestaan om wilde zwijnen af te schieten die buiten hun leefgebieden rondlopen, en met goede reden.

  • Calhoun84

   Alleen niet op zondag :). In dit geval denk ik echter wel dat het beter was geweest om de zwijnen naar de overkant te brengen.

   (in antwoord op Burgermans)
  • marianne martens

   u ziet deze gezagsdrager wel zitten begrijp ik. Mensen die volgens de letter van de wet de wet uitvoeren zijn hele hele foute en nare mensen. Het gaat ook om de tussengebieden en regels van de wet en dat behoor je weer abstract te verwoorden. Kunnen jachtopzieners dat wel? Volgens mij niet, zie Drenthe waar ze kraaien op een soort kermis/ uitspanning, tochtje wilden doodschieten.Jachtopzieners met een uniform, verkeerde pak, verkeerde man.De zwijnen hadden overgezet kunnen worden, wat een moeite op een zondag. Zou deze man opgewonden zijn geraakt of is het een sadist?

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    U moet zo veel fantaseren. Deze jager handelde niet volgens de letter van de wet maar wel naar de geest van die wet. Het is immers levensgevaarlijk als wilde dieren buiten hun leefgebieden gaan rondzwerven.

    (in antwoord op marianne martens)
    • El Perro

     Komt u wel eens buiten uw beschermde leefgebied? Het is heus niet zo eng en onoverzichtelijk.

     (in antwoord op Burgermans)
    • marianne martens

     etymologisch is het woord jachtopziener o.a. afgeleid van koddebeier.

     (in antwoord op Burgermans)

Reacties niet toegestaan