Belgische gevangene kiest voor vrijwillige doodstraf

De Belgische zedendeliquent en moordenaar Frank Van den Bleeken (52) mag de gevangenis verlaten om in een ziekenhuis euthanasie te laten plegen. Van den Bleeken zit 30 jaar vast en vrijlating zit er niet in. Hij heeft daardoor ondragelijk lijden, vindt hij. Daarom procedeerde hij met de staat om dood te mogen. Justitie stemt na 3 jaar procederen in met zijn doodswens. Van den Bleeken is onbehandelbaar. Een paar keer mocht hij op verlof omdat het leek dat hij aan de beterende hand was, maar steeds liep dat uit op beestachtige verkrachtingen. Eén van zijn slachtoffers overleefde het niet."Ik word er niet beter van door 23 uur per dag in een cel te zitten. Ik voel me geen mens meer. Ik zit maar te wachten,'' verklaart hij zelf.
Het lijkt erop dat hij nu zijn zin zal krijgen: euthanasie.
 

28 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Zmirlap

  Hoor ik me daar opeens een cup-a-soup slogan….
  Dát zouden meer mensen moeten doen!

 2. Windows 8

  Een iets andere opinie
  “Justitie heeft intussen het licht op groen gezet voor de euthanasie van de lustmoordenaar. “Voor ons is dat onbegrijpelijk. Hij mag wegrotten waar hij zit”, zeggen de zussen.”
  http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2051363/2014/09/16/Laat-hem-sterven-in-zijn-cel-Wij-zien-ook-al-jaren-af.dhtml

  • vandehoedenderand

   Zou ik waarschijnlijk ook zeggen, als ik een dierbare was verloren. Maar de man is ontoerekeningsvatbaar verklaard; zijn daden kunnen hem niet worden toegerekend vanwege zijn stoornis. Die heeft hij niet in bedwang. Hoe kun je dat iemand verwijten? Maar nogmaals, ik zou waarschijnlijk hetzelfde zeggen.

   Mijn probleem met stoornissen is, dat iedereen er tegenwoordig één lijkt te hebben. Als je geen stoornis hebt, lijk je haast af te wijken van het normale en ben je dus per definitie ook abnormaal. Mijn punt is, niemand kan écht ooit in andermans hoofd kijken. Wie weet flest deze man de boel en houdt hij iedereen voor de gek. Zal niet de eerste keer zijn. Het zielenknijpen is geen exacte wetenschap. Echte zekerheid heb je nooit.

   Dat gezegd hebbende ben ik bijzonder tevreden met het functioneren van onze eigen rechtsstaat. Niet geheel zonder reden.
   http://data.worldjusticeproject.org/#
   Incluis de behandeling van gevangenen met een stoornis. In landen waar dit niet of slecht gebeurt, en ze gekken dus op één hoop gooien met de rest, is het vaak niet beter. Dan los je dus niets op. De enige andere mogelijkheid is dan de doodstraf. En daar ben ik pertinent tegen.

   (in antwoord op Windows 8)
 3. Alwin Niemeijer

  De man heeft ook gevraagd om naar Nederland te mogen, omdat hij hier in de gevangenis behandeld zou worden en ze dat in België niet kennen. De VPRO uitzending in het voorjaar geeft een net iets genuanceerder beeld dan bovenstaand artikel. Het dilemma voor de Belgische justitie is dat er meer gevangenen zijn die dezelfde wens hebben en dat mogelijk ook gaan aanvragen.

  • Windows 8

   Sinds het verhaal van Frank Van Den Bleeken in het nieuws kwam, heeft professor Wim Distelmans, levenseinde-expert, weet van vijftien geïnterneerden die euthanasie willen en daarvoor aanklopten bij het ULteam, het team voor Uitklaring Levenseindevragen.

   (in antwoord op Alwin Niemeijer)
 4. Burgermans

  In een echte rechtsstaat zouden zulke figuren gewoon van de rechter de doodstraf moeten krijgen.

 5. utsjaermets

  Fijn dat iemands wil gerespecteerd wordt. Ik heb dat wel eens anders gezien bij bv terminale ouderen. In dit geval wordt er niemand slechter van.
  Overigens wordt ik wel een beetje huiverig van reacties als ‘alle verkrachters moeten dood’. Je hoeft maar een rechter tegen te komen die een kutdag heeft of simpelweg onbekwaam is, en je zit onschuldig in de cel….

 6. meesan

  Da’s geen euthanasie, da’s gewoon zelfmoord.

Reacties niet toegestaan