Jejoen Bontinck over hoe je een jihadstrijder wordt

De bekendste Vlaamse Syriëstrijder Jejoen Bontinck (19) staat maandag met 45 anderen terecht in Antwerpen. Hij wordt verdacht van lidmaatschap van de Belgische terroristische organisatie Sharia4Belgium. In Het Laatste Nieuws vertelt hij hoe je een goede jihadstrijder wordt. Trainingskamp 'Je moest eerst 20 dagen op trainingskamp. Dat bestond uit drie onderdelen: conditietraining, tactische training en lezingen. De conditietrainingen begonnen na het ochtendgebed en bestonden uit lopen, trainen van het bovenlichaam en de benen. Die training werd gegeven door Abu Mushab, een Egyptenaar die opgeleid was bij de Special Forces', aldus Jejoen. 'Daarna volgde het ontbijt, en dan kregen we tactische training. Hier werd geleerd hoe er met een wapen moest worden omgegaan. Men simuleerde ook aanvalsposities en we leerden wat we moesten doen bij een aanval van een vliegtuig. Er werd ook geoefend op welke gebaren men moest maken. De tactische trainingen duurden ongeveer 2 uur. Nadien begonnen dan de lezingen. De voertaal in het trainingskamp was Arabisch, maar alles werd vertaald naar het Nederlands.' Playstation De Syriëstrijders moeten hooguit één keer per maand deelnemen aan een veldslag. De rest van de tijd hangen zij rond in hun villa waar alles voorhanden is: internet, PlayStation, flatscreens. Maar Jejoen weigert te vechten, zo zegt hij zelf. De anderen denken daarom dat hij een spion is. Zij gooien hem in de cel en dreigen hem te executeren. Wanneer Jejoen akkoord gaat om mee wacht te lopen aan de checkpoints van Islamitische Staat in Duarina, komt hij weer vrij. In zijn vrije tijd bezoekt hij een internetcafé in Aleppo en kan hij contact leggen met zijn vader. Leven opbouwen Jejoen volgt de richtlijnen van zijn vader op en komt met het gratis openbaar vervoer tot in een ziekenhuis vlak bij de Turkse grens. Het lukt hem uiteindelijk om vrij te komen. En daar is hij achteraf blij om. 'Ik wil niet meer terug naar Syrië of andere plaatsen waar er oorlog is. Ik wil hier mijn leven opbouwen en normaal functioneren en niet meer zo extreem denken als daarvoor.'

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws      

23 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Ex-militairen en voormalig dienstplichtigen lezen hier niets bijzonders. Het enige verschil is de gebeden.

  • Buck Danny

   Verklaar je nader?

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Calhoun84

    Na je opleiding 1x per maand wat doen en verder alleen op de playstation spelen haha.

    (in antwoord op Buck Danny)
    • Buck Danny

     Mijn ervaring als beroepsmilitair is echt wel voornamelijk anders dan wat hier geschetst wordt, helemaal tijdens uitzendingen.

     (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Tijdens missies en de voorbereiding hierop wel. Maar voordat Afghanistan begon te spelen een jaar of 10 geleden zat ik vaker op de legering dan in het veld. Maar dat is ook niet erg aangezien onze prestaties prima waren.

      (in antwoord op Buck Danny)
     • Windows 8

      “prima” vergeleken met kinderen die oorlogje spelen of een US soldaat / marinier ?

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Prima in de zin van onze operationele doelstelling en het behaalde resultaat. En nee, dat had niets te maken met waterputten slaan. Aangezien het 82e Airborne uit de Verenigde Staten ook op een goede manier met ons samenwerkte zal het vast niet van het niveau oorlogje spelen zijn.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Buck Danny

      Ik kan niet met zekerheid zeggen of ik meer op oefening was of op de kazerne zat, buiten uitzendingen om. Dat verschilde een beetje per jaar. Maar ook op de kazerne zitten betekende meer nuttig bezig zijn dan voor de kast zitten. Alhoewel ik daar ook flink wat uren gezeten heb van tijd tot tijd.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Toen ik net opkwam was onze compagnie net heropgericht. Daardoor hadden we een gebrek aan kaderleden en waren 3 van de 4 groepscommandanten korporaal. Dat zal ook wel meegespeeld hebben in mijn ontspannen eerste twee jaar 🙂

      (in antwoord op Buck Danny)
     • Buck Danny

      Inderdaad, de invulling van het programma was altijd erg afhankelijk van de inzet van de kaderleden. Vooral tijdens de kazerneweken.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Windows 8

      uitzendingen als(functie)?

      (in antwoord op Buck Danny)
     • Buck Danny

      Gevechtsfunctie.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Buck Danny deed iets anders 😉

      (in antwoord op Buck Danny)
     • Buck Danny

      Klopt. Buck Danny zorgde voor mijn luchtsteun 🙂

      (in antwoord op Windows 8)
  • Paulraw

   En het feit dat hij niet deelnam aan de gevechten.
   Dan had hij wel andere verhalen gehad.

   (in antwoord op Vogelbeest)
 2. Future Child

  Moordenaar en aandacht hoer.

 3. Future Child

  Negers en halfbloed negers zoals Jejoen voelen zich altijd heel erg aangetrokken door de islam. Het past bij hun natuurlijke aard.

  • Zmirlap

   Wat is hun natuurlijke aard?

   (in antwoord op Future Child)
  • ????

   Futere Child -wat hebben negers daar mee te maken ?leeghoofd ,scheer mensen niet over 1 kam ,kom je nooit ver mee ,als je zo dom denkt .

   (in antwoord op Future Child)
  • Karl Ruprecht Kroenen

   Ik woon in Amsterdam Zuidoost en laat ik nou aardig wat “Negers en halfbloed negers” in mijn vrienden en kennissen kring hebben, en geen van hun voelt zich aangetrokken tot de islam…

   Wel tot uh,… lekker eten enzo, Rotti,Pom,Kousenband met zoutvlees, gezellig feesten met veel mensen…

   Maar islam, nah, daar hebben zij geen interesse in, een enkeling gaat traditioneel naar een EBG kerk op zondag , maar das dan ook meer een cultureel dingetje, en ook bij dezen geen hatelijke dogmatiek, maar hoogstens spreken ze een Gado Bless uit tegen een ander…

   Wellicht kan je het zelf eens komen ervaren?

   (in antwoord op Future Child)
 4. catchit64

  Jejoen? is dat niet een verkeerd geschreven Jeroen?

Reacties niet toegestaan