Kinderzitje belt zelf hulpdiensten

Samenleving
donderdag, 12 april 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Over niet al te lange tijd kom er een autostoeltje op de markt, de Carkoon, dat de baby bij een ongeval afsluit van de buitenwereld en automatisch de hulpdiensten belt.
Bij een botsing ontplooit het stoeltje in een fractie van een seconde een soort airbag en hult het zich als een cocon rond het kindje.
Kevlar, een stof waarvan men ook kogelvrije vesten maakt, moet de baby van kop tot teen beschermen. ‘Zelfs een baksteen kaatst gewoon terug en bovendien zijn zowel de zitting als de airbag vuurvast. Het schild kan de vlammen tot 20 minuten weerstaan', vertelt uitvinder Jullian Preston-Powers. Die 20 minuten moeten voldoende zijn om ook in de ergste situaties het leven van de baby te redden, zelfs wanneer de ouders de hulpdiensten niet meer kunnen verwittigen. De Carkoon waarschuwt zelf de hulpdiensten en geeft tegelijkertijd de gps-coördinaten door.
Op dit moment ondergaat het hightech autostoeltje crashtesten. ‘Binnen de 10 maanden brengen we het op de markt.' De Carkoon moet € 600,- kosten. Het is nog niet zeker of de service die de hulpdiensten op de hoogte brengt, gratis wordt.