Benedictus XV1 wilde zich er niet mee bemoeien: “ik ben de paus niet”

In het slotdocument van de synode in Rome over het gezin is weinig meer te merken van de vriendelijke benadering van paus Franciscus en van het tussendocument van een week geleden. In het document wordt duidelijk gemaakt dat god en dus zijn kerk niet van homo's houden. De conservatieve kardinalen hebben, volgens La Reppublica, geprobeerd de vorige paus, Benedictus XVI, in hun kamp te krijgen. Maar die weigerde. "Ik ben de paus niet." Over de bejegening van gescheiden katholieken is het document vaag. Geen enkel benadering van dit thema haalde een tweederde meerderheid en dus ligt de vraag hoe ermee om te gaan nog wagenwijd open. Minstens tot de volgende synode in het najaar van 2015. Aan het slot van de beraadslagingen sprak de paus de kardinalen en bisschoppen toe. Hij zei dat het goed was dat er een stevige discussie had plaatsgvonden en dat het ook een teken van kracht is dat er standpunten openlijk botsen.

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  Staat ook gewoon in leviticus. Da’s het woord van god. Dus hoe kun je daar dan van afwijken? Dat kan niet. God’s woord is absoluut.
  Maar goed, ik snap religie sowieso niet. Je zult maar achter een stelletje bejaarde soepjurken aanlopen.

  • Burgermans

   Voor Christenen is Leviticus niet wetgevend. Wij eten gewoon varkensvlees en besnijden onze zonen niet, zoals u hopelijk wel weet.

   Wellicht is het beter voor u om u van commentaar te onthouden van zaken waar u geen enkel verstand van heeft.

   (in antwoord op vandehoedenderand)
   • vandehoedenderand

    Goh, echt. Ik heb het dan ook niet over wetgeving. Maar de bijbel is nu niet bepaald homovriendelijk te noemen.

    Maar goed, zo te horen is u een christen die de kantjes er vanaf loopt. Dat is goed nieuws. Daar zijn er gelukkig heel veel van. Maar dan bent u eigenlijk niet een echt christen. Dat klopt natuurlijk niet.

    Hap.

    (in antwoord op Burgermans)
    • RhodBerth

     Onzin dus.
     Zie mijn reactie hierboven. De bijbel zegt helemaal niks over normale gelijkwaardige homoseksuele relaties. Helemaal. Niets.

     En homoseksuele christenen lopen helemaal geen kantjes eraf. (Trouwens, het christendom gaat sowieso niet over het ‘binnen de lijntjes lopen’, maar je hebt gelijk dat het zwak zou zijn als christenen de scherpe kantjes eraf zouden vijlen. Maar daar is hier dus geen sprake van.)

     (in antwoord op vandehoedenderand)
    • Burgermans

     Uw onwetendheid over het onderwerp staat in geen verhouding tot de grote mond die u erover opentrekt. De kernwaarde van het Christendom is naastenliefde en niet homofobie.

     (in antwoord op vandehoedenderand)
  • RhodBerth

   Dat staat helemaal niet in Leviticus.
   In Leviticus staat dat mannen niet met mannen mogen liggen zoals/alsof ze bij een vrouw liggen.

   De context is de vroeg-kanaanitische tempelprostitutie waarbij vrouwen niet in de tempel mochten komen en mannen / slaven werden gecastreerd en gedwongen werden om vrouwtje te spelen bij de riten die hoorde bij de vruchtbaarheidscultus van de afgodendienst.

   Het seksuele verkeer was dan ook eenzijdig. Het was niet ‘met elkaar seks hebben’ maar de een verkrachtte de ander.

   Ik vermoed dat vrijwel alle homoseksuelen nu ook een grote afkeer zullen hebben van het castreren en verkrachten van mannen in het kader van tempelprostitutie.

   Gelijkwaardige homoseksuele relaties kenden ze toen trouwens sowieso niet. Mannen verkrachtte overwonnen soldaten, hun slaven en jongetjes waar ze een soort mentor van waren.

   Verder staat er in Leviticus dat deze vorm van seks “tow`ebah” is (wat in de oude statenvertaling gemakshalve met ‘gruwel’ is vertaald). Dat woord komt telkens voor als het over de afgodendienst gaat.

   Kortom, christenen of niet christenen die uit Leviticus menen te halen dat de Bijbel tegen gelijkwaardige homoseksuele relaties is roepen maar wat.

   Ik heb het afgelopen jaar heel veel studie gedaan naar het bovenstaande, seks in de oudheid, griekse rijk, romeinse rijk, etc.

   (in antwoord op vandehoedenderand)
 2. Robin

  God wint dus weer, de mens verliest, Duurt nog wel even voordat die sprookjesfiguren het snappen.

 3. Windows 8

  De grootste hoerenlopers, pedofielen en sodemieten waren nochtans de vroegere pausen

 4. Jac Defauwes

  Aangezien veel gelovigen in de ontwikkelder landen zich niet veel gelegen laten liggen aan de paus en zijn kardinalen maakt het resultaat van deze synode niet veel uit. Het is als een winkel met een aanbod dat geen aftrek meer vindt: je kunt de etalage nog wel aanpassen, de passanten passeren, op zoek naar iets dat wel boeit.

Reacties niet toegestaan