Viral foto toont kloof tussen Europa en Afrika

Onderstaande foto laat een dagelijks tafereel zien in Melilla, de Spaanse exclave in Marokko. Elk jaar proberen daar duizenden Afrikanen Europa te bereiken door over het hek te klimmen. Schrijnend is het verschil tussen beide zijden van de grens: aan de ene kant armoedige kampen waar mensen maandenlang wachten op het juiste moment om de oversteek te wagen. Aan de andere kant een golfbaan. Het gaat er hard aan toe bij het driedubbele hek. Meerdere keren zijn de migranten in de Marokkaanse woestijn gedumpt zonder eten en drinken en verschillende mannen zijn gedood toen ze het zwaar beveiligde hek wilden over klimmen. Degene die het wel lukt om Melilla binnen te komen belanden in een bureaucratische limbo, niet in staat om een boot naar Europa te bemachtigen of terug te keren naar Marokko. Met als gevolg dat velen op straat belanden. De foto is gemaakt door fotograaf José Palazón en gaat de hele wereld over. Melilla golf  

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  Wij allen zijn absoluut het morele kompas kwijtgeraakt. Structureel wordt er niets gedaan, noch voor degenen die in Afrika leven noch voor degenen die de oversteek wagen. Ze worden als crimineel behandeld, net zoals de inwoner in Europa, er wordt helemaal niets gedaan voor de inwoner( alleen zijn wij hier ons bewust van ) van Europa. In deze EU Gemeenschap wordt voor het eerst over Sociale Zaken. Veertien jaar te laat en een ravage veroorzaakt in alle EU landen. ook weer die miezerige uitkomst om alles t.a.v het klimaat lager bij te stellen. Laten wij allen een schaamte- en schuld gebed prevelen voor de kosten/ baten, verloren, mens.

  • Dead Silence

   EU is animal farm.

   (in antwoord op marianne martens)
  • PaulusJ

   Afrika is nu het snelst groeiende en best ontwikkelende continent met de grootste groep nieuwe rijken en hoge middenstand.
   Pas toen we anders, veel minder, ontwikkelingshulp zijn gaan geven, zijn ze zelf aan de slag gegaan. Ons morele kompas is decennia zoek geweest. Verstopt door GL en PvdA denken. Het is nu pas een beetje teruggevonden. En die gelukszoekers? Die moeten in eigen land aan het werk gaan. Een half continent naar Europa halen is geen oplossing denken rationeel en normaal denkende mensen.

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    Mijnheer PaulusJ, u heeft gelijk wat de groeiende en het best ontwikkelde land is, de grootste groep nieuwe rijken en gelukkig krijgen ze een middenstand. Toevallig las ik vanochtend in Trouw dat Europa hogere muren heeft dan die tijdens de Muur in “gespleten” Duitsland. Laten we het niet hebben over de pure armoede van miljoenen Afrikanen, laten we het niet hebben over de slurpende corruptie, laten we het niet hebben over de inzet van kinderen, vrouwen etc. Niet de z.n. iets meer kritische Partijen zijn hiervan de schuld, maar de monsterlijke mens zoals Leopold II en de mentaliteit van doorgefokte Westerlingen. Mensen vluchten niet voor hun “pleasure” maar uit noodzaak.

    (in antwoord op PaulusJ)
   • Vogelbeest

    Hoezo noodzaak? Ik heb een half jaar in Egypte gewoond en ik heb niet 1 Egyptenaar dood zien gaan van de honger. Ik ben in Marokko geweest en ik heb niet 1 Marokkaan met honger gezien. In beide landen zijn scholen en medische voorzieningen. Dat dat niet op ons niveau is is geheel en al hun eigen schuld. Ze hebben meer delfstoffen dan wij, en met de huidige stand van landbouwkennis kan er in die landen meer voedsel verbouwd worden dan bij ons.
    Als men het daar drukker heeft met lekker corrupt de eigen zakken vullen en lekker dom achter Allah aan te hollen in plaats van economie te studeren mogen ze dat helemaal zelf weten, maar dat geeft ons zeker niet de plicht om iedere Afrikaan die geen zin heeft om in zijn eigen land een bestaan op te bouwen op te vangen en te voorzien van een gratis opleiding, gratis uitkering en gratis huis.
    Iets wat nuttig is in Europa hebben ze gewoonlijk niet geleerd, en de nakomelingen van hetgene we wel binnen hebben gelaten is een enkele uitzondering daargelaten nou ook niet direct een bijdrage aan onze vrije samenleving. Dat hek mag dus nog veel hoger en bewaakt worden met machinegeweren. Als je niet geraakt wil worden moet je niet proberen er overheen te klimmen. Wie Europa binnen wil mag wat mij betreft net als in de USA en Australie een verblijfsvergunning kopen voor E300.000,- EN moet kunne aantonen dat hij/zij in ijn/haar eigen levensonderhoud kan voorzien.

    (in antwoord op PaulusJ)
 2. Meneer Dick

  Er passen geen 7 miljard mensen in Europa, hele primitieve mensen.

 3. harrr

  Dat hek heeft een design flaw

  • Vogelbeest

   Klopt. Het lukt om er op te klimmen. Hadden ze het onder een hoek naar buiten laten hellen was dat een stuk moeilijker geweest.

   (in antwoord op harrr)
 4. Burgermans

  Kunnen die Spanjolen geen fatsoenlijke hekken bouwen?

Reacties niet toegestaan