Britten dragen niet bij aan hulpmissie voor Afrikaanse migranten op de Middellandse zee

Het Verenigd Koninkrijk zal geen bijdrage leveren aan het nieuwe hulpprogramma voor Afrikaanse migranten die dreigen te verdrinken als ze in krakkemikkige bootjes de Middellandse Zee oversteken. Het zou ze alleen maar aanmoedigen om de oversteek te wagen, zo meldt de Britse regering. Mensenrechtenorganisaties reageren verontwaardigd. De Britse Vluchtelingenraad: 'Mensen die vluchten voor wreedheden, stoppen daar echt niet ineens mee als wij ze geen reddingsboei meer toe gooien. In Libië op een gammel bootje stappen blijft een rationele beslissing als je moet rennen voor je leven en je land in brand staat.' Acht landen uit de EU steunen de nieuwe missie, Triton genaamd, wel, waaronder Nederland, Frankrijk en Spanje. Triton uitgevoerd door de Europese grensbewaking Frontex start 1 november met patrouilles tot 30 kilometer uit de Italiaanse kust. Het nieuwe programma is de opvolger van Mare Nostrum. Deze Italiaanse hulpmissie is een jaar geleden ingesteld nadat 500 migranten verdronken bij een scheepsramp. Dankzij Mare Nostrum zijn het afgelopen jaar 150.000 Afrikanen gered. Ondanks de Italiaanse inspanningen zijn er toch nog 2.500 verdronken. De Italianen, die een groot deel van hun marine inzetten, zeggen nu geen geld meer te hebben voor de operatie. Het is tijd voor Europa om de taak over te nemen, vinden ze. Triton wordt een veel kleinere missie met maar een derde van het budget van Mare Nostrum. Bovendien is het meer gericht op grensbewaking dan op reddingsoperaties.    

Bron(nen):   The Guardian      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Het enige waar wat mij betreft hulp verleend mag worden of de marine ingezet mag worden is het terugbrengen naar Afrika van de gelukszoekers.

 2. Hector

  Moammar al-Qadhafi hield ze allemaal in Libie, maar daar hebben EU politici ruzie meegemaakt, hem gelyncht en het land kapot gebombardeerd. Verbaast me niets dat die mensen nu hierheen komen.

  • vandehoedenderand

   Ja, dat die man een schurk van ongekende proporties was, maakt u natuurlijk verder geen reet uit. Ver van uw bed show. Zolang u maar niet de sjaak bent natuurlijk. Dan mag iedereen onderdrukt worden. Vooral andersdenkenden waarschijnlijk. Maar goed, het is weer eens de schuld van Brussel. Wat moet dat toch lekker zijn, altijd een zondebok klaar hebben liggen. Hoeft u verder ook niet na te denken. Het enige wat u hoeft te doen is de angst te volgen die u door demagogen wordt aangepraat.

   http://www.trouw.nl/tr/nl/6869/Hans-Goslinga/article/detail/3775963/2014/10/26/Angst-is-een-groter-gevaar-dan-immigratie.dhtml

   Qadhafi en andere dictators blijven niet eeuwig aan de macht. Die hele ontploffing, die ik geen arabische lente ga noemen, was vroeg of laat toch wel gebeurd. Onderdrukking werkt nooit. Integendeel. Hoe langer je het doet, des te groter de uiteindelijke en onvermijdelijke ontploffing.

   Maar goed. Morgen gaat het misschien regenen. Zal wel aan Brussel liggen.

   (in antwoord op Hector)
   • zo maar iemand

    Hear hear.

    (in antwoord op vandehoedenderand)
   • Hector

    Gelukkig onderdrukt Brussel de Europese burger niet en staan de belangen van de Europese burgers fier voorop bij het EU-beleid. We leven immers in een democratie en onze volksvertegenwoordigers in Brussel zouden nooit besluiten nemen die tegen de belangen van de Europese burgers indruisen.

    (in antwoord op vandehoedenderand)
 3. Henk

  Men gelooft nog steeds dat al die mensen op de vlucht zijn voor dictators, oorlog e. d. Natuurlijk zal de vluchtelingenraad dat zeggen, die willen ook aan het werk blijven, maar echt, de meeste van die mensen zijn op zoek naar een beter economisch leven. Leer ze hun eigen land te ontwikkelen, geef daar geld en energie aan.

Reacties niet toegestaan