Branson was gewaarschuwd voor slechte raketbrandstof

De SpaceShipTwo van Virgin Galactic, die vrijdag crashte, vloog niet op de normale brandstof voor raketten, maar op een hybride aandrijving met distikstofoxide (lachgas). Een brandstof die door experts al jaren als onveilig wordt beschouwd, zo meldt The Guardian. Carolynne Campbell, hoofdexpert van de International Association for the Advancement of Space Safety (IAASS) zegt dat het lachgas eerder gebruikt werd door tandartsen. ‘Maar in de zeer dynamische omgeving van een raketmotor is het erg onvoorspelbaar.’ In 2007 kwamen drie medewerkers om het leven door een explosie van de brandstof. Campbell: 'Dat wisten ze en toch hielden ze vol dat het veilig en stabiel was.' Ze vervolgt: 'Deze crash is geen verrassing. Het was Russische roulette bij welke vlucht het mis zou gaan.' Ook Tommasso Sgobba, uitvoerend directeur van de IAASS heeft Branson meerdere malen gewaarschuwd. 'Ik roep al jaren dat dit een ongeluk is waar je op kon wachten.' Een team van 15 Amerikaanse onderzoekers is dit weekend begonnen aan het onderzoek naar de oorzaak van de crash, waarbij de co-piloot om het leven kwam en de piloot zwaargewond raakte. Een van de mogelijke oorzaken is dat het systeem dat de daling van de SpaceShipTwo moest vertragen te vroeg is ingeschakeld. Virgin Galactic is de ruimtetak van de Virgin Group van de Britse miljardair Richard Branson. Die wilde met SpaceShipTwo toeristen naar de ruimte brengen.

Bron(nen):   The Guardian      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Robin

  Stelletje relnichten: http://nos.nl/artikel/717241-spaceship-draaide-vleugels-te-vroeg.html

 2. kletsmajoor

  Maar de motor is niet ontploft want die is intact op de grond gevonden samen met de nog intacte brandstoftank. http://www.nu.nl/buitenland/3918926/dalingsfunctie-ruimtevliegtuig-spaceshiptwo-werkte-vroeg.html

  Dit laat maar weer zien dat je niet moet speculeren over de oorzaak van ongelukken. Ook niet als je expert bent op een deelgebied dat mogelijk een rol heeft gespeeld.

 3. Pietje_Precies

  Branson is voor de space wereld hetzelfde als Scheringa voor de bankenwereld. En nou is natrappen makkelijk. Zelf laten ze ook een ruimteveer klappen hoor, zonder lachgas, dat dan wel.

  Branson zal echt geen onnodige risico’s hebben willen nemen, itt bovengenoemde organisaties krijgt hij vast geen overheidsgeld om mee te spelen….

 4. Windows 8

  Onzin Jeannette onzin …

 5. Burgermans

  Jeanette, er heeft zich helemaal geen ontploffing van raketbrandstof voorgedaan.

Reacties niet toegestaan