‘Aanslag NL-delegatie Charkov voorbereid’

Volgens de Oekraïense veiligheidschef Valentin Nalivaitsjenko is een aanslag voorbereid op de Nederlandse regeringsdelegatie in Charkov. Dat heeft het Oekraïense persbureau Interfax dinsdag gemeld.

Leden van een terreurgroep zijn volgens het hoofd van de Oekraïense veiligheidsdienst SBU aangehouden. Hun bedoelingen zijn volgens Nalivaitsjenko duidelijk geworden tijdens verhoren. De verdachten zouden zijn getraind in een kamp van de Russische veiligheidsdienst FSB, stelt Nalivaitsjenko.

De Russische geheime dienst zou hun opdracht hebben gegeven voor een aanslag op de Nederlandse delegatie die de Malisjev-fabriek in Charkov wilde bezoeken en explosieven hebben verstrekt. In deze fabriek worden de lichamelijke resten en spullen van de slachtoffers van vlucht MH17 die zijn geborgen, verzameld voor terugkeer naar Nederland.

De Nederlandse autoriteiten kunnen nog niets zeggen. Ook de Oekraïense ambassade in Den Haag heeft nog geen verdere informatie. De diplomatieke vertegenwoordiging wil eventueel later met een verklaring komen.