Blauwe energie – Een revolutionaire Nederlandse vinding

Goed nieuws voor wie zich zorgen maakt over onze (schone) energievoorziening: Natuurkundigen van de Universiteit Utrecht ontdekten hoe makkelijk en duurzaam blauwe energie gewonnen kan worden en in een groot deel van de Nederlandse energiebehoefte kan voorzien. Blauwe energie is energie die je kunt opwekken door het mengen van zoet en zout water. Als je weet dat zout water een hoge concentratie ionen heeft en zoet water een lage concentratie ionen, kun je je voorstellen dat er door het mengen van de twee watersoorten een spontane stroom ontstaat. Met moderne nano-materialen kan die stroom omgezet worden in energie. Vanuit de Rijn stroomt er bijvoorbeeld ongeveer 2200 m3 zoet water per seconde de zee in. Als daar wat mee gedaan wordt, is dat gelijk aan vier gigawatt aan energieproductie, oftewel twee keer de Amercentrale (een grote elektriciteitscentrale). Ook de Afsluitdijk kan een goede bron zijn voor blauwe energie. De winning van blauwe energie is ook nog eens nagenoeg duurzaam, eigenlijk 'groen'. Deze ogenschijnlijk simpele uitvinding is een sensationele doorbraak en gaat nog een belangrijke rol spelen. In theorie is het mogelijk om in bijna een derde van de hele Nederlandse energiebehoefte te voorzien. Blauwe energie wordt daarom een grote concurrent van andere duurzame methodes voor energiewinning, aangezien Nederland ervoor gemaakt lijkt met zoveel plaatsen waar zoet en zout water bij elkaar komt. Bekijk ook het filmpje.
 

Bron(nen):   AD  De Groene Courant    

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Allemaal aan de osmose en de entropie. Voor Nederland stroomt gemiddeld meer dan 3.300 m³ zoet water per seconde in zee. Het energiepotentieel is daarmee 3.300 MW, bij een theoretisch rendement van 100 % (bron: Wiki).

  • RHK

   Als dit in de praktijk ook zo positief uitpakt dan kunnen we tenminste die lelijke windmolens afvoeren.

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Dead Silence

    Die moeten omvallen voordat ze klaar zijn. Maar goed, we hebben een regering met een intellect van een gele pisvlek in een onderbroek met remsporen.

    (in antwoord op RHK)
    • ernie

     nooit geweten dat er intellect in een gele pisvlek zit! Weer wat geleerd…
     p.s. wat is de intelligentie van een gele banaan in je oor?

     (in antwoord op Dead Silence)
  • harrr

   Dan moet die 3.300 kub ook per seconde via die membramen afgevoerd worden?…
   De rijn verwerkt 2.200m3 per seconde..
   De realiteit is dat de rivier ongestremd soms maar net genoeg water kan afvoeren.
   Ergo: Onzinnige conclusie dat dit ooit in onze energiebehoefte kan voorzien

   (in antwoord op Dead Silence)
 2. PaulusJ

  GELUKKIG GAAN WE EERST NOG EVEN 24 MILJARD WEGPISSEN MET WINDMOLENS. 100% VERLIESGEVEND VOOR 2 OF 3 GENERATIES EN MET BIJKOMSTIGHEID, HORIZONVERVUILING, GELUIDSOVERLAST EN VOGELGENOCIDE

 3. kletsmajoor

  Deze technieken zijn al bekend sinds de jaren ’50. Het toepassen ervan is tot nu toe beperkt gebleven tot proefinstallaties vanwege hoge kosten van de benodigde materialen (membranen) en praktische zaken zoals dichtslibben van het systeem (het is geen kraanwater dat er doorheen gaat). In Nederland draait nu dus ook weer een proefinstallatie. Afwachten of het nu wel haalbaar is.

  Aan de samenwerking tussen onderzoekers valt kennelijk ook nog wel wat te verbeteren: http://www.rtlnieuws.nl/economie/toekomstmakers/nog-geen-jubelstemming-bij-blauwe-energiecentrale

 4. Leo

  “Goed voor bijna een derde van de energiebehoefte”

  Dit moet zijn:
  Goed voor bijna een derde van de elektrische energiebehoefte!

  De elektrische energiebehoefte is ongeveer 10% van het totaal, ongeveer 90% gaat naar transport en verwarming.
  Dus bedoelt men hier 3% van de totale energiebehoefte.

  Tenminste als dit allemaal waar is! want zelfs 3% van het totaal is al best een hoop.

 5. Pietje_Precies

  if it sounds too good to be true……..it usually is.
  de hamvraag is wat een blauwe kWh kost. Als die 50 ct is, hebben we er geen hol aan.

 6. henk

  ich habe ein einzelzimmer reserviert und ich gehe skier mieten

Reacties niet toegestaan