‘Allerrijksten in 2016 rijker dan de rest’

De allerrijkste 1 procent van de wereldbevolking heeft in 2016 een vermogen dat groter is dan het vermogen van de rest van de wereldbevolking. Dat voorspelt Oxfam Novib als de groeiende ongelijkheid niet wordt gestopt.

Volgens de organisatie is het vermogen van de rijkste 1 procent van de bevolking in 2014 gegroeid naar 48 procent. Een jaar eerder was het nog 46 procent. Als die groei doorzet denkt Oxfam dat het aandeel van de superrijken volgend jaar boven de 50 procent uitkomt.

De cijfers staan in een onderzoeksrapport van de organisatie. Het gemiddelde vermogen van de rijkste 1 procent is 2,7 miljoen dollar (ruim 2,3 miljoen euro). De waarschuwing komt kort voor het jaarlijkse Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos. Dat begint woensdag. Volgens Oxfam hebben de tachtig rijkste mensen samen meer vermogen dan de armste 3,5 miljard mensen.

Algemeen directeur Farah Karimi van Oxfam Novib noemt ,,de omvang van de wereldwijde ongelijkheid ronduit verbijsterend.’’ Ze stelt dat de kloof nog steeds groter wordt.

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Rinus57

  Als wij het partijcongres van de PVDA mogen aanschouwen en de gelederen zijn volgens opgave van het nieuws bij de NOS opnieuw gesloten , dan zijn de leugens niet van de lucht en worden wij vierkant belazerd .
  Marktwerking in de zorg is hiermee toch opnieuw bezegeld , vrije artsen keuze was voor oud en nieuw ( jaarwisseling ) nog een nachtelijk debat waardig en nu een bewijs dat de verzekeringsmaatschappijen het gaan uitmaken , m.a.w. het kapitaal maakt het uit .
  De macht word door de politiek zomaar uit handen gegeven .
  Dan kan men toch stellen dat het kapitaal toch altijd aan het langste eind trekt
  Houd alstublieft dan op om verontwaardigt te doen omdat de rijken steeds rijker worden , de menigte heeft het allang door dat belangen groot zijn om blijvend de zakken te vullen en zij krijgen daarmee rijkelijk de kans van ons gekozen volksvertegenwoordigers waar partijpolitiek de boventoon voert.
  Het is en blijft schandalig .

 2. Vogelbeest

  De oplossing van linkse politici hiervoor is de “middeninkomens” zwaarder belasten zodat degene die nagenoeg niets presteren wat meer overhouden.

  Wat deze plunder-politici blijkbaar niet in de gaten hebben is dat we het hier niet over inkomens van meer als 100.000 hebben, maar meer als 10.000.000,-. Die mensen vang je niet met een extra schaaltje van 52%, want al hun inkomen is ge- off-shored en die betalen gewoonlijk helemaal nergens belasting.

 3. Daniel

  Mensen, noem elkaar geen mietje…éénmaal zingen we’t allemaal: “t’is altijd hetzelfde liedje, t’is de schuld van ‘t KAPITAAL.”

 4. Bart_van_Oerle

  Goed we vergelijken de rijken uit de westerse landen met 3,5 miljard mensen in de derde wereld. Dat gaat natuurlijk niet goed vanwege de grote verschillen in levensstandaard.

  Overigens, bij een inkomen van netto meer dan €30.000 behoor je al tot de best verdienende 1% ter wereld.
  En een gemiddeld vermogen van 2.7 miljoen, is dat nu zo ontzettend veel geld?

 5. Burgermans

  Hartstikke leuk voor ze, de economie heeft zulke kapitalisten hard nodig.

 6. tigger

  Walgelijk. Iedereen moet de broekriem aanhalen, behalve diegenen die het prima kunnen missen.

Reacties niet toegestaan