Wat Israëlische militairen anoniem verklaren over de Gaza-oorlog

De ngo Breaking the Silence verzamelt anonieme getuigenissen van Israëlische militairen die in Palestijns gebied hebben gediend. Ruim 60 militairen, soldaten en officieren, deden hun verhaal. Hun verhalen staan haaks op het standpunt van de regering, die zegt dat er alles aan gedaan werd om burgerslachtoffers te voorkomen. Volgens de VN kwamen er 1492 Palestijnse burgers om. Verhalen waaraan wordt getwijfeld, worden door Breaking the Silence niet gepubliceerd en volgens de organisatie wordt elke getuigenis minutieus onderzocht. Een misleidende getuigenis van een lid van de Likud-partij van Netanyahu werd er direct uitgevist. 'Dit bewijst dat onze controle werkt', aldus de organisatie. De getuigenissen liegen er niet om. Ondanks het officiële standpunt zouden militairen vorige zomer tijdens de Gaza-oorlog de opdracht hebben gekregen om te schieten op niet-vluchtende burgers. Die zouden verdacht zijn gemaakt omdat folders waren rondgestrooid met het bevel te vertrekken. Wie toch bleef, werd beschouwd als militant. 'Iedereen die je tegenkomt, die je met je eigen ogen kunt zien – die schiet je dood.' Wapens zoals mortieren en granaten, waarvan de baan niet te voorspellen is, werden volgens de getuigenissen gebruikt in woonwijken. Een luitenant verklaarde: 'Deze wapens slaan vijftig meter naar rechts of honderd meter naar links in.' Ook werden de regels wat betreft de afstand die het leger moest houden ten aanzien van Palestijnen tijdens aanvallen met wapens versoepeld. De Israëlische hoogleraar filosofie Noam Zohar, gespecialiseerd in de ethiek van oorlogvoering, vindt dat het bij oorlog om het afwegen van risico's gaat. 'Het leger hoeft geen extreme of suïcidale risico’s te nemen om te voorkomen dat het burgers raakt. Maar er zijn Israëlische commandanten die elk risico voor hun eigen soldaten willen uitvlakken. Met als gevolg dat er onvermijdelijk burgerslachtoffers vallen.' Volgens Zohar heeft het leger zich niet altijd aan de ethische code gehouden maar is er geen sprake van oorlogsmisdaden. Wel moet iedere burgerdode onderzocht worden.  

Bron(nen):   NRC Next      

31 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Relatief

  En wij vieren Bevrijdingsdag!

  • Eric Bremer

   “Breaking the silence” is een Israëlische organisatie van (oud-)militairen die willen waken over de reputatie van het Israëlische leger Tsahal als meest ethische krijgsmacht ter wereld. In oorlogen worden fouten gemaakt, maar Breaking the Silence wil die zichtbaar maken als luis in de pels van een ethisch moeten handelend leger. Het siert de enige democratie in het Midden-Oosten dat zo’n organisatie bestaat. Daar zouden andere landen een voorbeeld aan kunnen nemen.

   (in antwoord op Relatief)
   • Johan Vermeulen

    Bremer doet nu net alsof elke misdaad toch wel OK is, zolang als je maar een paar lieden in je gelederen hebt die zeggen dat het een misdaad is…

    Uit: http://www.breakingthesilence.org.il/about/organization

    Breaking the Silence is an organization of veteran combatants who have served in the Israeli military since the start of the Second Intifada and have taken it upon themselves to expose the Israeli public to the reality of everyday life in the Occupied Territories. We endeavor to stimulate public debate about the price paid for a reality in which young soldiers face a civilian population on a daily basis, and are engaged in the control of that population’s everyday life.

    Soldiers who serve in the Territories witness and participate in military actions which change them immensely. Cases of abuse towards Palestinians, looting, and destruction of property have been the norm for years, but are still explained as extreme and unique cases. Our testimonies portray a different, and much grimmer picture in which deterioration of moral standards finds expression in the character of orders and the rules of engagement, and are justified in the name of Israel’s security. While this reality is known to Israeli soldiers and commanders, Israeli society continues to turn a blind eye, and to deny that what is done in its name.

    Etc.

    (in antwoord op Eric Bremer)
  • Zonspotter Peter

   En ? Hoe voelde dat ? Bevrijdend ? Hahaha

   (in antwoord op Relatief)
 2. AT

  Dan volgt zo propaganda van Likoed Nederland in 3…2…1…

  • KarlRuprechtKroenen

   Is dit stuk wat hier op WEL gepost wordt dan geen propaganda?

   (in antwoord op AT)
   • AT

    Nee, want propaganda wordt per definitie verstrekt door de partij die belang heeft bij het beïnvloeden van een mening. Een artikeltje op WEL.nl valt daar niet onder. Stemmingmakerij wellicht, maar geen propaganda.

    En ondertussen is Likoed er inderdaad als de kippen bij zie ik. Zo heerlijk voorspelbaar.

    (in antwoord op KarlRuprechtKroenen)
    • KarlRuprechtKroenen

     Maar de info in het stukje is toch ook “per definitie verstrekt door een partij die belang heeft bij het beïnvloeden van een mening”?

     (in antwoord op AT)
     • AT

      Eerst heb je het over ‘dit stuk’, nu over de info. Ik weet niet wat het belang is voor ‘Breaking the Silence’ om de informatie naar buiten te brengen en of ze überhaupt de intentie hebben de publieke mening te beïnvloeden. Weet jij het? Het lijken mij ex militairen die worstelen met hun geweten.

      (in antwoord op KarlRuprechtKroenen)
     • KarlRuprechtKroenen

      Om weer eens te laten zien dat Israel fout bezig is?

      Waarom post men hier een dergelijk stuk?
      Omdat men hier op WEL ook de schurft aan Israel heeft, en al meer dan eens heeft laten zien dat men hier ook niet vies is van halve waarheden en soms zelf leugens als het op Israel aankomt.

      (in antwoord op AT)
     • AT

      Dus hooguit stemmingmakerij (vrijheid van meningsuiting) en geen propaganda, dat is een groot verschil. Feitelijk wordt er in dit artikel niets aan onwaarheden geschreven. Of alle feiten die Breaking the Silence noemt waar zijn kan ik echter niet beoordelen. Het artikel is puur beschrijvend en er wordt niemand beschuldigd.

      (in antwoord op KarlRuprechtKroenen)
     • KarlRuprechtKroenen

      Heb jij hier wel eens een lovend stuk over Israel gelezen?
      Dat het bv de enig democratie tussen al die figuren daar in het MO is , waar elke inwoner absolute vrijheid van meningsuiting en godsdienst heeft?
      Nee toch?
      Of heb jij hier wel eens een stuk gelezen waarin men wees op landen waar dezelfde zaken worden bedreven als dat men Israël verwijt ?
      Nee.

      Door dus te kiezen wat je wel of wat je niet plaatst op een site kan je perfect een bepaald visie propageren, en ook al zijn de stukken dan genuanceerd, het zijn elke keer weer het zelfde soort van stukken welk men hier plaatst, en dat is dan weer niet genuanceerd.
      In de regel zijn dat zaken die binnen een bepaald links wereld beeld passen.
      Dat weet je gerust wel.

      (in antwoord op AT)
     • AT

      Dat het hier rooie rakkers zijn met hun eigen wereldbeeld weet ik natuurlijk. Het gaat mij om het verschil tussen een mening en propaganda. Likoed heeft belang bij de beeldvorming van Israel, WEL niet.

      Overigens is het feit dat Israel de enige ‘absolute’ democratie daar is, al lang niet nieuwswaardig meer. Ex-soldaten die uit de school klappen over oorlogsmisdaden begaan door die democratie daarentegen wel.

      (in antwoord op KarlRuprechtKroenen)
     • KarlRuprechtKroenen

      Dat het hier rooie rakkers zijn met hun eigen wereldbeeld weet ik natuurlijk. Het gaat mij om het verschil tussen een mening en propaganda. Likoed heeft belang bij de beeldvorming van Israel, WEL niet.

      En dat terwijl het “rooie rakkers” zijn, bijzonder…

      Overigens is het feit dat Israel de enige ‘absolute’ democratie daar is, al lang niet nieuwswaardig meer. Ex-soldaten die uit de school klappen over oorlogsmisdaden begaan door die democratie daarentegen wel.

      En waarom, omdat het kan verwijzen naar het feit dat zijn niet deugen…
      Geheel in lijn met wat “rooie rakkers” vinden en ook ho zij te werk gaan.
      Nogmaals, waarom dan niet elke keer de kijker richten op nog ergere oorlogsmisdaden in andere landen?
      De Oekraïne bv?
      Vul maar zelf maar in.
      Heb jij hier wel eens een lovend stuk over Israel gelezen?

      (in antwoord op AT)
  • IwanovKapotjeplov

   Daar heb ik geen Likoed propaganda voor nodig, alleen de feiten mbt het gedrag van Hamas en hoe weinig Hamas geeft om de levens van de eigen bevolking.

   (in antwoord op AT)
 3. Likoed Nederland

  Vergeet niet dat deze organisatie betaald wordt door het buitenland, om onder het mom van ‘mensenrechten’ te stoken tegen Israel. Deze organisatie heeft dus als principe: zo veel mogelijk kritiek op Israel, want dan rinkelt de kassa.

  Bij onderzoek blijken hun verhalen dan ook zwaar opgeklopt of compleet verzonnen.

  Vandaar dat zij niet aan een echt onderzoek willen meewerken en de zware oorlogsmisdaden van Hamas verzwijgen.

  • MoMeta

   Heb je ook nog bronnen voor die mening van je?

   (in antwoord op Likoed Nederland)
    • Zonspotter Peter

     Door wie wordt die betaald ? Of m.a.w. hoe vullen die hun zakken ?
     Van veel organisaties heb ik geen hoge pet op.
     Helemaal geen eigenlijk.
     Het is leuk dat ze er zijn. Maar spelen allemaal mee voor spek en bonen. Zetten geen zoden aan de dijk.

     De VN is gewoon een elite club die alleen maar aan hun eigen belangen denken. Kosten alleen maar geld em vullen ook daarmee hun eigen zakken.
     Nee, erg veel doen ze niet om dat te verdoezelen.
     Ik lach te pletter om die bedelaars. Meer zijn het echt niet. Goed rovende bedelaars.
     Van mensenrechten hebben hun helemaal nooit gehoord.

     Er is in het westen ook geen enkele regeringsleider die durft op te staan tegen zo’n Arabische olieboer.
     Mugabe heeft nog altijd zijn privileges.
     Assad zit er ook nog steeds.

     Ik hou de Amerikanen en Russen toch wel hoofdverantwoordelijk voor alle onvrede in deze wereld.

     (in antwoord op Likoed Nederland)
    • MoMeta

     Een NGO als onbetrouwbaar bestempelen en dan met een onbetrouwbare NGO te komen als bewijs. En dan ook nog een NGO met een extremistische directeur die liegt en bedriegt. Nice try.

     (in antwoord op Likoed Nederland)
 4. Burgermans

  Hamas gebruikte willens en wetens vrouwen en kinderen om zich achter te verstoppen. Wat een laf volk.

 5. Peter Bakker

  “Breaking the Silence verzamelt anonieme getuigenissen”. Het nadeel van anonieme getuigenissen is dat er niets te controleren valt. Welke opdracht denkt u dat de Palestijnen meekrijgen? Zij verklaren openlijk dat ze als doel hebben om alle Israëlieten de vernietigen waarbij geen middel geschuwd wordt.

  • Zonspotter Peter

   Je weet gewoon dat het gebeurt.
   Denk je dat dat ooit zal veranderen ?
   De ene is nog erger dan de ander.
   Je mag je langzamerhand toch wel eens af gaan vragen waar dit op gaat houden ?
   Komt hier ooit een eind aan ?
   Ja, als de 1 uitgeroeid is.
   En dan komt er weer een ander voor in de plaats.

   Soldaten zijn meestal zeer betrouwbaar en doen waar ze goed in zijn.
   Tot ze in de problemen komen met hun ‘geweten’.

   Alsof de VN een vredelievende stichting is.
   Geld bepaalt in deze wereld alles. ALLES.
   Bewust worden oorlogen in stand gehouden om er meer geld mee te verdienen. Biljarden zijn niet meer genoeg.
   Je kunt in deze wereld de grootste filantroop zijn en met miljoenen smijten, maar het doet helemaal niks. Je lost er niks mee op.
   Integendeel. Meestal is het een dekmantel voor zeer rijken.

   Maar ja, ook wespen vergaan. Ook in het nest.

   (in antwoord op Peter Bakker)
 6. IwanovKapotjeplov

  Rapporteert ‘Breaking the Silence’ ook over de wreedheden die Hamas pleegt tov de eigen bevolking? Raketinstallaties plaatsen op daken van scholen en ziekenhuizen? Mensen verbieden te vertrekken en met geweld dwingen te blijven nadat Israel hadden aangegeven dat ze beter konden vertrekken?

  Maar ja, Hamas is Palestijns dus per defenitie goed volk en Israel is evil.

 7. Johan Vermeulen

  De Israelische Livia Rokach heeft in 60 pagina’s beschreven hoe Israel te werk gaat: ‘Israel’s Sacred terrorism.’ http://tiny.cc/kedj3

  Als je dat hebt gelezen begrijp je dat Israel alleen maar wil dat Palestijnen in verzet komen. Pas dan kunnen de Israeli’s 100 voudig vergelden. En tòch de slachtoffer-rol spelen.

  Richard Forer, ooit lid van Aipac, beschreef dat Israel meewerkte aan een meer agressieve Palestijnse organisatie: Hamas. Arafat’s LOP was te vredelievend. http://pdfcast.org/pdf/hamas-was-founded-by-isra-l

  Over die Gaza ‘oorlog’ vond ik de analyse van Finkelstein wel interessant: “Er waren geen gevechten. Het was dus geen oorlog. Het was een genocide.”

  • KarlRuprechtKroenen

   Daar hebben we onze huis-Nazi weer.
   Want als er ergens weg met de jojen stront wordt neergekwakt dan zijn de jojenhatende strontvliegen daar het meest gelukkig mee, en gaan zij er lekker in lopen wroeten en van eten.
   Nu kunnen de mensen hier eens een keer ongestraft en volkomen terecht lopen gaan Godwinnen tegen een echte Adolf aanbidder, doen ze gewoon niet.

   Dan doe ik het maar,

   Führer,

   Bent u weer bijgekomen na de herdenkings en bevrijdingsdag?
   Voor u natuurlijk een nep herdenking van een nep-holocaust, een kwalijke zaak natuurlijk , want jojen herdenken nee, dat moet niet kunnen ,dat zijn sionistiese werldcomplotsaamesweerderts.
   En dan het verdriet dat u elk jaar weer heeft van de dood van veler uwer soortgenoten; de Nazi mannen.
   Hoe ervaren uw kameraden van Stormfront zulke dagen?
   Dagen van rouw en verdriet ,of zingen jullie fier het Horst Wessel lied?

   Ik hoop dat u het niet erg vindt dat ik u geciteerde feiten die gedistilleerd zijn uit zeer”kuch” betrouwbare bronnen maar even laat.
   En zoals ik wederom opmaak uit u hersenscheten zijn de jojen gewoon genosiede plegers en is het allemaal een sionisties werldcomplot, of niet dan?
   Als we nu nog een Nürnberg rally zouden hebben ,dan zou u natuurlijk weer meedoen, de massa toespreken en de hele dag met u rechterhand en lid omhoog rondlopen.

   Nou , dat was hem weer, nog een fijne dag thuis op de Oberzalsberg met Albert, Herman, Martin, Joseph, Eva en de anderen.
   Geef uw hond Blondie maar een kluif van me.

   (in antwoord op Johan Vermeulen)
   • Johan Vermeulen

    U slaagt er toch maar weer in om uitsluitend te schelden en niet één argument te geven. Heel bijzonder. Ra ra hoe ziet dat hoofd van U er van binnen uit ?

    (in antwoord op KarlRuprechtKroenen)
  • Zonspotter Peter

   Wie is hier nou slachtoffer ?
   Er zijn helemaal geen slachtoffers op aarde.
   We zijn allemaal daders. Zowel actief als passief.
   Je hebt maar 1 keuze: je helpt de 1 of je helpt de ander.
   Ja, de andere keuze ligt niet zo voor de hand.
   Zij stellen de keus. Dus of ik kies of niet maakt weinig uit.
   In beide gevallen ga je ten onder 😉
   Onpartijdigheid bestaat in deze wereld niet.
   Natuurlijk. Je kunt het proberen.

   Ik weet niet eens meer of ik de media moet geloven.

   (in antwoord op Johan Vermeulen)
 8. Bart

  Vreemd dat de NOS (en WEL) dit nieuws groot brengen, maar dat we helemaal niets horen over de doden en verwoestingen door Saoedi-Arabië in Jemen. Terwijl Israël meer rechtvaardiging had om een oorlog te beginnen tegen Hamas dan SA tegen Jemen. Schoten de Houthi’s raketten af op Riyad?

  Twee vragen over de oorzaak: Zijn de Jemenieten minder belangrijk dan de Palestijnen of hebben de linkse media een grotere hekel aan Israeliërs dan aan de Saoedi’s?

 9. Zonspotter Peter

  De waarheid is nooit aangenaam. De leugen wel. Iedereen gelooft de leugens liever, omdat we denken dat de mens een redelijk wezen is. En dit soort gebeuren niet op aarde.
  Mensen zijn de vreselijkste monsters die er rond lopen op deze planeet.
  Met verkrachten en moorden hebben ze absoluut geen probleem.
  Dat de media een goed hulpmiddel is om alles naar je hand te zetten is ook fantastisch.

  Maar zolang er nog mensen zijn die politici helpen te moorden en te verkrachten zal dit nooit ophouden en zolang zal het nog duister zijn op deze planeet.

Reacties niet toegestaan