Zes wijnmythes ontkracht door een sommelier

Drinken waar je zin in hebt, is er als wijndrinker niet bij. Er zijn allerlei vermoeiende regels waar aan moet worden voldaan. Gelukkig is er nu een sommelier die ze stuk voor stuk aan zijn laars lapt.

1. Witte wijn moet ijskoud zijn
Patrick Cappiello, die door Food & Wine Magazine verkozen werd tot ‘Sommelier van het jaar 2014’ is het hier niet mee eens. ”Hoe kouder een wijn is, hoe meer de moleculen krimpen. Een warmere wijn heeft meer aroma.”

2. Rode wijn serveer je op kamertemperatuur
Ook dat is een misvatting, aldus Cappiello. Deze temperatuur kan zelfs het verouderingsproces versnellen en de wijn een onaangename smaak geven.

3. Van rode wijn krijg je hoofdpijn
Logischerwijs heeft dat niets met de wijn te maken, maar veel meer met de geconsumeerde hoeveelheid. “Rode wijn heeft net als alle andere alcoholische dranken een dehydraterend effect, waardoor je hoofdpijn kunt krijgen.”

4. Je drinkt geen witte wijn bij biefstuk
Ook daar is de wijnkenner van het jaar het niet mee eens. Een volle, fruitige witte wijn kan prima smaken bij een steak.

5. Wijn moet ademen in de fles
Dat heeft weinig nut, stelt Capiello. Door de vorm van de fles kan er weinig zuurstof bijkomen.

6. Wijn uit een pak is slecht
Er wordt vaak neergekeken op wijn uit een kartonnen doos, maar volgens de sommelier zijn er genoeg heerlijke wijnen die uit een pak komen.

Bron(nen):   De Morgen      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. martijnhoekstra

    Krimpende moleculen? Hoofdpijn van rode wijn bestaat niet? Waar heeft hij het over? Misschien kan deze sommelier zich beter bij wijn spijscombinaties en smaak houden, want dit is je reinste lulkoek

  2. catchit64

    Over smaak valt echt niet te twisten….

Reacties niet toegestaan