11.000 IJslanders willen Syriërs wel onderdak bieden

De grootste vluchtelingenstroom sinds de Tweede Wereldoorlog laat de IJslanders niet koud: Nadat de regering had gezegd dat IJsland 50 vluchtelingen zou opvangen, boden 11.000 mensen aan om Syrische vluchtelingen in huis te nemen. In IJsland wonen ongeveer 330.000 mensen. Een Facebookoproep van de IJslandse schrijfster Bryndis Bjorgvinsdottir ging aan het gulle gebaar vooraf. Eén van de reacties: 'Ik ben een alleenstaande moeder met een zoontje van 6. We kunnen een kind in nood opvangen. Ik ben een lerares en zou het kind IJslands leren spreken, lezen en schrijven en het helpen integreren in de IJslandse maatschappij. We hebben kleren, een bed, speelgoed en alles wat een kind nodig heeft. Ik zal uiteraard het vliegtuigticket betalen'. Er volgde een hoos aan dit soort menslievende berichten. Premier Sigmundur David Gunnlaugsson gaat na het massale aanbod van de IJslanders met de regering bekijken of het vluchtelingenquotum kan worden opgerekt. 'Het is altijd ons doel geweest in internationale politiek om op zoveel mogelijk fronten te helpen en dit is een van de domeinen waar de nood nu het hoogst is'. Schrijfster Bjorgvinsdottir zegt over haar oproep: 'Ik denk dat mensen er genoeg van hebben om nieuwsverslagen te zien van stervende vluchtelingen op de Middellandse Zee en in vluchtelingenkampen, en dat ze daar nu iets aan willen doen'. Volgens de VN zijn er in eigen land 7,6 miljoen Syriërs op de vlucht en zijn er 4 miljoen het land uit getrokken.

Bron(nen):   De Morgen      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Maarten

  J…Ch…, waar beginnen ze aan, wellicht niet goed/vals geïnformeerd door het IJslands regerings nieuwsblad?! Het leek mij juist een leuk land om evt. naar uit te wijken…vluchten…

  • johandevri

   welnee joh!! IJsland is (zeg maar) het kleinere broertje van Zweden. Nuff said…..

   (in antwoord op Maarten)
   • Dead Silence

    Net zo naief. Maar vanwege inteelt wil men nieuw DNA. En wat willen ze halen. Inteelt!

    (in antwoord op johandevri)
 2. Jos

  Bij de EO zat laatst ook zo’n dame die wel trek had in de weldoenersrol, maar het irrealistische plan werd haar toch snel uit het hoofd gepraat door ervaringsdeskundigen: het is namelijk een baan erbij. Asielzoekers zijn geen huisdieren, die dankbaar blijven kwispelen omdat jij macaroni kookt voor twee. Laat het maar aan de profs over.

 3. disqus_RinSh7fPr4

  Gelukszoekers opnemen zonder EU? Kan dat?

 4. Burgermans

  Daar gaan ze later heel veel spijt van krijgen!

 5. Ko Herent

  Op Groenland is ook nog genoeg plaats dunkt me. Het is even omvaren maar dan heb je wel de ruimte.

Reacties niet toegestaan