Bodybuilder sterft, hart bleek twee keer zo groot als normaal

De Slowaakse Andrej Gajdos ging twee keer per dag naar de sportschool. Voor een optimaal resultaat gebruikte hij ook nog grote hoeveelheden doping. Dat is hem waarschijnlijk fataal geworden, schrijft The Bristol Times. De 19-jarige sportfreak zakte in het Britse Somerset op straat in elkaar. Zijn aorta was gescheurd, waardoor hij vrijwel meteen overleed. Uit de autopsie bleek dat hij anabole steroïden en testosteron gebruikt had. In zijn flat werden vier soorten steroïden gevonden. De tiener zei de nieuwe Dwayne 'The Rock' Johnson te willen worden. Dokter John Oxley, die de autopsie uitvoerde, had nog nooit zo'n "enorme man" gezien. Daarmee doelde hij voornamelijk op de organen van de bodybuilder die gigantisch waren uitgezet. Met name zijn hart was abnormaal groot. "Een normaal hart weegt tussen de 400 en 500 gram, dat van Andrej was 680 gram en bijna dubbel zo groot", aldus Oxley. Het vergrote hart is vermoedelijk een gevolg van langdurig steroïdengebruik. Hierdoor wordt de kans op een gescheurde aorta groter. De arts: "Het is erg zeldzaam dat de aorta scheurt bij een jong persoon. Ik heb in vijftien jaar slechts één ander geval meegemaakt." Het is niet helemaal zeker dat het dopinggebruik tot de dood van de jongen heeft geleid. Er kan ook een genetische oorzaak zijn.

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  Darwin 1 – Andrej 0

 2. Dead Silence

  Volume schaalt met de derde macht van de diameter. Massa in dit geval ook. 680/500 is 36% meer in volume en ongeveer 10% in diameter. Dat valt dus reuze mee.

 3. Anton van Haasteren

  live fast, die young, and leave a good looking corpse.

 4. Jos

  Bodybuilding: mannelijke anorexia. Lees maar eens zo’n forum van die lui, totaal geobsedeerd bezig met eten en hun lijf. En dat hoofdje erop maar kleiner worden.

  • Blargh

   Dat hoofdje krimpt in lijn met de piemol (krimpt door steroids)

   (in antwoord op Jos)

Reacties niet toegestaan