Grote kans ongeval kok, boer en bouwvakker

Werknemers in de landbouw, horeca en bouwnijverheid hebben een veel grotere kans om tijdens hun werk een ongeluk te krijgen dan personeel in andere sectoren. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag naar buiten bracht. Het arbeidsverzuim als gevolg van een ongeluk is in de sectoren landbouw en bouwnijverheid bovengemiddeld hoog.

In 2014 liepen zes à zeven van de honderd werknemers in de drie branches letsel op door een ongeval. Dat is twee keer zoveel als gemiddeld in alle sectoren. Een ongeval leidt lang niet altijd tot arbeidsverzuim. In de helft van de gevallen gaan de getroffen werknemers de volgende dag alweer aan de slag. Vooral in de horeca is het verzuim na een ongeval laag. Het gaat dan bijvoorbeeld om koks, keukenhulpen en kelners die zich gesneden, gestoten of verbrand hebben.

Behalve tot lichamelijk letsel kunnen arbeidsongevallen ook leiden tot geestelijke schade. Dit gebeurt met name in de zorgsector. Het gaat bijvoorbeeld om woonbegeleiders en sociaal werkers die worden aangevallen of bedreigd. Bij psychische schade zijn werknemers vaak langer uit de roulatie dan bij lichamelijk letsel. In het laatste geval is ruim de helft van de werknemers dezelfde of de volgende dag weer aan de slag. In het tweede geval werken nog geen vier van de tien werknemers de volgende dag weer. Een derde is dan een maand of langer thuis. Bij lichamelijk letsel is dat 6 procent.