‘Oekraïne stopt met Russisch gas’

Oekraïne stopt met het kopen van Russisch aardgas. Premier Arseni Jatsenjoek heeft het staatsgasbedrijf Naftogaz van zijn land opdracht gegeven niet langer gas af te nemen van de oosterbuur. Doel is de Oekraïense afhankelijkheid van Rusland te verkleinen. Kiev heeft ook besloten alle Russische vluchten door het Oekraïense luchtruim te verbieden. Rechtstreekse vliegverbindingen tussen beide landen had Oekraïne al stilgelegd.

De relatie tussen beide landen verslechtert weer in een rap tempo. Rusland beschuldigt Kiev ervan te weinig te doen om de elektriciteitsvoorziening op de Krim te herstellen. Onbekenden hadden afgelopen weekeinde hoogspanningskabels opgeblazen waardoor delen van het door Rusland geannexeerde schiereiland in het donker kwamen te zitten.

Als sanctie kondigde Moskou dinsdag aan de gasleveranties te stoppen, formeel omdat Oekraïne nog geen vooruitbetaling heeft gedaan voor de gasleveranties. De Russische minister van Energie, Alexander Novak dreigde dinsdag ook de levering van kolen op te schorten omdat Kiev niet meewerkt aan het herstellen van de stroomvoorziening.