“Woensdag werd al duidelijk dat het radicaal de verkeerde kant op ging”

Woensdag werd duidelijk dat het radicaal de verkeerde kant opging, schrijft Jaap de Groot, de bekende sportjournalist en ghostwriter van Johan Cruijff in de Telegraaf. Een dag later overleed de voetballegende. De Groot vertelt over de laatste weken van zijn leven.

"Het was zondag 13 maart, om 11 uur. Het vaste tijdstip dat Johan zijn column voor Telesport door zou geven. Na een heerlijke week in Israël, was hij die ochtend opgestaan en merkte hij dat de linkerkant van zijn lichaam minder functioneerde. Omdat het praten ook moeite kostte, werd besloten om voor de column een thema naar voren te halen dat we eerder hadden besproken. Gevraagd werd om het probleem stil te houden."

"Sindsdien hadden we tot afgelopen woensdag iedere dag contact. Er was weer een tumor in zijn hoofd gevonden en er werd onderzocht in hoeverre dit met bestraling kon worden opgelost. Het proces verliep wisselend. De ene dag voelde hij zich beter, dan was er weer een terugval. Intussen werd er fysiek opnieuw het uiterste van hem gevraagd. Woensdag werd duidelijk dat het radicaal de verkeerde kant opging en gistermiddag sliep Johan, in bijzijn van al zijn geliefden, in."

"Rust, na bijna anderhalf jaar lang vechten om zijn gezondheid. Tot op het laatst bleef zijn geest positief en scherp. Behield hij het vermogen om net dat andere detail te zien, waardoor zaken in een ander daglicht kwamen te staan. Het maakte Johan uniek en soms onbegrepen, maar onder de streep rest toch de herinnering aan iemand die veel en veel meer dan een voetballer was. Hij was een fenomeen, idealist en rebel. Iemand die tot op het laatst ook jongeren zou aanspreken en inspireren."

Bron(nen):   De Telegraaf (via Blendle)