Patiënt is weer de dupe: ADHD-medicijn wordt drie keer duurder

Apothekersorganisatie KNMP heeft gewaarschuwd dat het ADHD-medicijn Amfexa, het enige middel tegen ADHD dat na 1 mei nog verkocht mag worden, drie keer zo duur wordt. Patiënten zullen 75 euro per maand meer moeten gaan betalen.

Amfexa deed het als medicijn dat door de apotheek zelf werd gemaakt goed. Eigenlijk te goed, want het succes ervan is opgemerkt door fabrikanten, die het nu als nieuw geneesmiddel op de markt brengen. En daar hangt voor de 30.000 gebruikers van het medicijn een prijskaartje aan. Wat eerst nog vergoed werd vanuit het basispakket, drijft patiënten nu op kosten.

KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent: ‘Het gaat hier om kwetsbare patiënten, dit is een groot probleem’. En het gebeurt vaker, stelt Klein Nulent. ‘Hier zijn meer voorbeelden van, zoals Tecfidera, een middel voor multipele sclerose. De patiënt is steeds de dupe, want er volgt in de regel een forse bijbetaling’.

Volgens het AD staat Nederland zeven keer in de top drie van landen die het meest betalen voor bepaalde geneesmiddelen, zoals middelen tegen kanker.

 

 

 

 

Bron(nen):   AD