Asscher: Rutte verliest gezag

PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt dat premier Mark Rutte ,,gezag verliest'' in de discussie rond de afschaffing van de dividendbelasting. In een interview in het AD zegt de voormalige vicepremier persoonlijk veel waardering voor Rutte te hebben, maar diens standpunt over de dividendbelasting te hekelen.

,,Je kunt niet de dividendbelasting afschaffen met als argument dat je mensen tegenkomt die zeggen dat die belasting een probleem is. Maar we mogen niet weten wie dat hebben gezegd en hij kan ook geen econoom noemen die dit een verstandige maatregel vindt", aldus Asscher in de krant. Hij meent dat de premier met de dividenbelasting niet meer terug kan. ,,Daarmee bezorgt hij dit kabinet een enorm probleem."

Hij zegt ,,de bluf" van Rutte te herkennen. ,,Hij zei tegen mij dat ik 'onverantwoorde risico's' nam door tegen de afschaffing van de dividendbelasting te zijn. Ik zei: 'Dat accepteer ik niet'. Dan zie je ineens dat hij zich realiseert dat hij dat terug moet nemen."

Asscher zegt het verder ,,zalig" te vinden ,,om lekker te zeggen wat je vindt".

Hennis

Zo gaat hij in op zijn standpunt om oud-defensieminister Jeanine Hennis niet te steunen in het debat over het fatale mortierongeluk in Mali, waarbij twee Nederlandse militairen het leven lieten. ,,Er lag zo'n hard rapport. Ik kon naar de nabestaanden toe niet laten passeren dat de positie van een minister belangrijker was."

De PvdA-leider prijst de nieuwe linkse samenwerking met GroenLinks en de SP, al gaat een fusie ,,veel te veel over de vorm en hoe we met elkaar bezig zijn". Asscher: ,,Er is al zo veel cynisme over een linkse samenwerking. Maar we trekken nu voor het eerst sinds de jaren zeventig vanuit de inhoud samen op. Daar word ik heel vrolijk van."