Al jaren bekend bij VN: “Syrische vrouwen seksueel misbruikt in ruil voor hulp”

Syrische vrouwen zijn stelselmatig seksueel misbruikt door mannen die hen namens de Verenigde Naties hulp moesten verlenen. Dat meldt de BBC.

Hulpverleners vertellen dat de mannen voedsel uitdeelden in ruil voor seks. Ondanks waarschuwingen drie jaar geleden gaat het misbruik nog altijd gewoon door, blijkt uit een nieuw rapport. De VN beweert een ‘zero tolerance’-beleid te hanteren en niet bekend te zijn met seksueel misbruik door partnerorganisaties in de regio. Maar hulpverleners vertellen aan de BBC dat de uitbuiting van Syrische vrouwen zo wijdverbreid is dat sommige vrouwen weigeren om naar de distributiecentra te gaan, omdat hun dorpsgenoten dan zouden aannemen dat ze hun lichaam hebben aangeboden in ruil voor voedsel.

In het rapport, getiteld ‘Voices from Syria 2018’, staat: “Er zijn voorbeelden van vrouwen en meisjes die enkel voor seks voor korte tijd getrouwd waren met hulpverleners om zo eten te ontvangen. De verdelers van het voedsel vroegen om telefoonnummers van vrouwen, gaven hen een lift naar huis in ruil voor seks of brachten bezoekjes aan hun woning waar ze dan een nacht bleven.”

“Ze hielden voedselhulp achter om het pas uit te delen aan vrouwen die akkoord gingen met seks,” vertelt humanitair adviseur Danielle Spencer. “Het kwam zo vaak voor dat de vrouwen niet naar de hulpverlening konden komen zonder te worden gestigmatiseerd. Algemeen werd aangenomen dat je een vorm van seks had gehad in ruil voor hulp.”

Volgens Spencer is de sector op de hoogte, maar is een oogje dichtgeknepen om te zorgen dat de hulp in het zuiden van Syrië aankomt. “De seksuele uitbuiting en misbruik van vrouwen en meisjes is stelselmatig genegeerd. Het is al zo’n zeven jaar bekend. De VN en het systeem zoals het nu is hebben ervoor gekozen om de lichamen van vrouwen op te offeren.”

Bron(nen):   BBC