‘Belgisch piloot vermoordde Dag Hammarskjöld‘

Een Belgische huurling is een van de daders van een van de meest geheimzinnige politieke moorden van de 20e eeuw. Piloot Jan Van Risseghem zat achter de stuurknuppel van het gevechtsvliegtuig dat op 18 september 1961 het vliegtuig neerhaalde waarin de Zweedse VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld zat. Dat schrijft De Morgen zondag.

Hammarskjöld was de tweede secretaris-generaal in de geschiedenis van de Verenigde Naties. Hij kwam op 18 september 1961 om het leven toen zijn DC-6 neerstortte nabij Ndola, in Zambia (het toenmalige Noord-Rhodesi). De Zweedse VN-baas was onderweg om over een staakt-het-vuren te onderhandelen in de grondstoffenrijke Congolese provincie Katanga. De precieze omstandigheden van de crash zijn nooit opgeklaard.

De Morgen meldt dat er een nieuwe getuigenis komt bovendrijven, via een documentaire van de Deense journalist en filmmaker Mads Brügger, die eind deze maand in première gaat. Pierre Coppens, een oud-parachutist die nu in Spanje woont, treedt daarin voor het eerst naar buiten met zijn verhaal.