Paus: nonnen lijden onder seksueel misbruik priesters

Nonnen hebben te lijden gehad van misbruik door priesters en bisschoppen, die hen zelfs behandelden als seksslavinnen, en die kwalijke praktijken vinden ook nu nog plaats. Dat heeft paus Franciscus dinsdag gezegd op de terugweg van zijn bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten. In een geval was de situatie zo ernstig dat in 2005 in Frankrijk een hele kloosterorde werd opgeheven door zijn voorganger Benedictus.

De omvang van de mishandeling en aanranding van nonnen door geestelijken kwam aan het licht door een publicatie in het februarinummer van Women Church World, een maandelijkse bijlage van de Vaticaan-krant L'Osservatore Romano. In het pauselijk vliegtuig kreeg Franciscus opnieuw vragen over de vele schandalen in de rooms-katholieke kerk wereldwijd. Hij benadrukte dat het probleem niet nieuw is en dat hij er alles aan doet misbruik uit te bannen.

,,Het is een weg waarop we ons bevinden. Paus Benedictus had de moed een vrouwelijke congregatie te ontbinden waar slavernij, zelfs seksuele slavernij zijn intrede had gedaan door toedoen van geestelijken of de stichter'', gaf Franciscus toe. Zijn woordvoerder bevestigde naderhand tegen CBS News dat het om de kloostergemeenschap van Saint Jean in Frankrijk ging.

Franciscus zei dat ook tegenwoordig nog nonnen worden misbruikt. Hij gaf geen details, maar eerder werd al beschuldigend gewezen naar kerkelijk leiders in India en ook in Chili, waar de schandalen over kindermisbruik, vooral jongens, zich aaneenrijgen. Jarenlang werden deze uitwassen met de mantel der liefde bedekt.