Weduwen klagen Shell aan om executies Nigeria

Vier Nigeriaanse weduwen dagen Shell voor de rechtbank in Den Haag om de executies van hun echtgenoten in 1995. De vrouwen beschuldigen Shell ervan het toenmalige militaire regime te hebben aangezet tot de executies.

De weduwen en Amnesty International, die de vrouwen ondersteunt, zeggen dat Shell het regime aanzette tot onder meer de onrechtmatige arrestatie en detentie van hun echtgenoten. Negen mannen, de 'Ogoni Nine', werden na een schijnproces opgehangen, volgens de mensenrechtenorganisatie omdat ze kritisch waren over Shell en het regime. De vrouwen eisen excuses en een schadevergoeding.

De executies volgden op demonstraties van het Ogoni-volk tegen de oliewinning van Shell in de Nigerdelta. De militaire dictatuur maakte met veel geweld een einde aan die protesten. Volgens Amnesty moedigde het olieconcern geregeld het regime aan maatregelen tegen de Ogoni-gemeenschap te nemen, in de wetenschap dat dat tot mensenrechtenschendingen kon leiden.

Twee vrouwen die inmiddels in de Verenigde Staten en Canada wonen, zijn dinsdag aanwezig bij de zaak. Twee klaagster die nog in Nigeria wonen, hebben geen visum gekregen.