Ben je net gewend aan het Deense hygge? Nu is het pyt dat de wereld verovert

Hoe je een huis moet inrichten (IKEA), welke kleding je aan moet (H&M) en hoe je gelukkig wordt, de Scandinaviërs weten overal een antwoord op. Moest je eerst leven volgens het Deense hygge, nu is het al pyt dat de klok slaat.

Voor wie wat minder op de hoogte is van de Scandinavische trends: hygge betekent in het Deens zoiets als gezelligheid creëren en geluk vinden in kleine dingen. Enige tijd lang stonden de rekken met zelfhulpboeken vol met hoe je hygge moest leven. Dat is nu passé. Het nieuwe buzzword is pyt, dat je kunt vertalen met ‘ach ja, wat maakt het uit’. Het gaat over relativeren in stressvolle situaties. Wind je je op over iets kleins, zeg dan pyt en laat het van je afglijden, vinden de Denen.

Hoe populair de term pyt is blijkt wel uit het feit dat het is verkozen tot populairste woord van het jaar in Denemarken. Ook zijn er knoppen te koop waarop pyt staat. Als je je te druk maakt over bijvoorbeeld je vervelende collega, de file of de regen, kun je erop drukken, zodat je weer tot rust komt. De Denen hebben een punt. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat mensen gelukkiger zijn en langer leven als ze zich minder opwinden over dagelijkse ergernissen. Denk dus pyt als je je weer ergert aan iets kleins. Of gewoon ‘Ach ja’.

Bron(nen):   BBC