Getuige aanslag: “Hij schoot twee keer op huilend meisje”

Mensen in Christchurch reageren verbijsterd op de aanslagen op twee moskeeën waarbij zeker 49 mensen om het leven kwamen. “Nieuw-Zeeland is een van de veiligste landen van de wereld. Het land is in shock,” zegt een Nederlandse die al sinds 2004 in de stad woont tegen RTL Nieuws.

Nederlander Marco Janssens was vlakbij de plaats van de aanslag aan het werk. “Ik was 200 meter van de plek waar een auto was gecrasht met explosieven. Ik liep de straat op, overal was politie.” Hij gaat verder: “Ik heb op YouTube helaas het filmpje gezien dat de dader heeft gemaakt. Ik had het achteraf liever niet gezien. Het is verschrikkelijk. Mensen werden van dichtbij geëxecuteerd. Je hoorde ze kreunen, de klootzak. Een meisje dat buiten lag te huilen op straat schoot hij nog twee keer.”

“Ik hoorde een schot. En toen nog een schot”, vertelt Mohammed Nazir aan The New Sealand Herald. “Heel veel mensen zaten op de grond toen de schietpartij plaatsvond. Ik ben weggerend en over de muur van de moskee geklommen.” De getuige zag meerdere doden en gewonden liggen. “Ik zag drie vrouwen hevig bloedend. We hoorden schoten. het ging maar door. We renden naar buiten om onszelf in veiligheid te brengen. We gingen achter en onder auto’s liggen. Geen idee hoeveel doden er zijn gevallen.”

Joke Saris, een andere Nederlandse die in Christchurch woont, vertelt geschokt: “Ik zag de beelden op tv en dacht: het kan niet waar zijn. Het is hier altijd zo vredelievend. We hebben best een grote moslimgemeenschap maar er is nooit narigheid of racisme.”

Bron(nen):   RTL Nieuws