“Ouders zetten kinderen te veel op een voetstuk. Daar worden ze narcistisch van”

Ouders schieten door in hun streven om hun kinderen een gezonde dosis zelfwaardering mee te geven. Niet zelden ontwikkelen ze daardoor narcistische trekken. Daarover schrijft ontwikkelingspsycholoog Eddie Brummelman in zijn boek ‘Bewonder mij’.

“Ze zetten hun kinderen op een voetstuk en zeggen hen hoe belangrijk het is om beter te zijn dan een ander,” zegt Brummelman over de opvoeding van sommige hedendaagse ouders. “We weten dat narcisme erfelijk is, maar het kan ook ontstaan of gestimuleerd worden door opvoeding.”

Het is volgens hem een gevolg van het individualisme. “We zijn ervan overtuigd geraakt dat we kinderen moeten overspoelen met aanmoediging en heel veel waardering moeten geven.” Narcisme is niet alleen vervelend voor de omgeving maar ook voor de persoon zelf. “Deze mensen zijn onwijs bezorgd over hoe ze overkomen op een ander. Ze willen zichzelf op de borst kloppen en zijn bezorgd om bewondering mis te lopen: zien mensen wel hoe geweldig ik ben? Dat is heel tragisch.”

Ook hebben veel narcisten het zelf niet door en worden ze snel boos als ze niet de bewondering krijgen die ze hun ogen verdienen. “Ze kunnen heel charmant zijn, maar zijn ook lichtgeraakt.”

Enkele kenmerken van narcisten: ze zijn extreem jaloers, hebben een gebrek aan emoties en empathie, zijn verslaafd aan aandacht en kennen weinig schuldgevoel.

Bron(nen):   RTL Nieuws