‘Eigen herten eerst’: Hoge Veluwe sluit park tegen ‘vreemd wild’

Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft wilddoorgangen van het park naar de bossen daaromheen afgesloten met hoge hekken. Het park is de grote toeloop van herten uit het Deelerwoud beu en wil bovendien beslist niet dat er een wolf in het park komt. Mocht er toch een wolf binnenkomen, dan wil de parkdirectie dat dier laten afschieten.

Dat schrijft parkdirecteur Seger baron van Voorst tot Voorst in een verklaring voor het besluit hekken te plaatsen bij de ecoducten, die het park toegankelijk maakten voor wild van buitenaf. "Het park is nu gesloten voor grofwild van buiten. Dat blijft zo tot we nieuwe afspraken hebben gemaakt met de provincie Gelderland en Natuurmonumenten over de instroom van herten en over de wolf."

De Hoge Veluwe is particulier bezit en mag dus zelf besluiten om hekken te bouwen. De provincie Gelderland is er naar eigen zeggen niet gelukkig mee.

Ecoducten

Het park werkte in 2013 met grote tegenzin mee aan het plaatsen van ecoducten. "Een hype. We hebben altijd gezegd: we willen geen overlast krijgen van de buren. Maar we hebben nu al voor het derde jaar een grote groep herten uit het Deelerwoud. En die moeten we afschieten om het natuurlijk evenwicht in het park te behouden. Er gaan namelijk nauwelijks herten uit het park naar buiten", aldus Van Voorst tot Voorst.

De parkdirecteur is ook fel tegen de wolven op de Veluwe. "Nederland is volslagen ongeschikt voor wolven. De problemen zullen zich vanzelf aandienen." Hij vreest dat een wolf zijn wilde schapen zal aanvallen. Schieten op een wolf mag niet, omdat het een beschermde soort is. De Hoge Veluwe wil een uitzondering, maar is buiten het provinciale wolvenplan gehouden.