Het onderzoek van Job Cohen naar Haren duurt maanden en kost 400.000

Het onderzoek van de commissie-Cohen naar de Facebookrellen in het Groningse Haren eind september kost bijna 400.000 euro. Politie, Openbaar Ministerie en de gemeente betalen 90.000 euro. Het ministerie van Veiligheid en Justitie neemt 3 ton voor zijn rekening, omdat de uitkomsten van belang zijn voor heel Nederland. Dat meldde burgemeester Rob Bats van Haren donderdag. De commissie onder leiding van Job Cohen onderzoekt hoe het Facebookfeest zo uit de hand kon lopen. Niet alleen het optreden van politie en gemeente wordt in kaart gebracht, maar ook de rol van de (sociale) media. Het zal nog enkele maanden duren voordat Cohen zijn bevindingen presenteert. De politie heeft tot nu toe 140 relschoppers aangehouden.

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. besserwessie

  Vier ton is wat veel voor een kopje thee.

 2. janneke123

  En dat kan echt niet goedkoper?
  Zet het honorarium van meneer cohen en de zijnen op een “normaal” niveau en je zult zien dat het een stuk voordeliger is. 5000 per maand is ook een mooi salaris.

 3. Genuine_Defector

  Krankzinnig. De uitkomsten van het onderzoek zullen geen verrassing zijn. Dat zal ongetwijfeld weer van een belabberd en amateuristisch niveau zijn, waarin conclusies worden getrokken die een gemiddeld persoon nu al wel kan bedenken. Daar heb ik geen 4 ton voor nodig.

  Ondertussen komen de daders weg met een ‘forse’ boete van €250. Dat zal ze leren.

  Misschien dat daar eens onderzoek naar kan worden gedaan. Naar de absurd lage boetes voor dit soort zware misdrijven.

 4. Kees Cornelder

  Ook al barsten bij overheid, politie, openbaar ministerie en wetenschappelijke instellingen de kasten en computers uit hun voegen van de rapporten over agressie en geweld, ook zoals in Haren heeft plaatsgevonden, dan gooien ‘we’ er een (nieuwe) commissie tegenaan om in dit geval het -geen twijfel hierover- zeer ernstig veiligheidsincident aldaar.
  De reden?
  Om iets opzienbarends, waarin overduidelijk falen van de overheid aan de hand is, uit de ‘hitte’ van de flink door de media opgejutte actualiteit te halen. Zo’n ‘commissie’ – het liefst met een Serieuze Bekende Nederlander (SBNer) aan het roer – heeft iets geruststellends of eerder het-komt-wel-goed in zich, ongeacht welke voorbespelbare uitkomst dan ook.

  Maar dan zijn we inmiddels vele maanden verder en is de rust allang weergekeerd, in dit geval in Haren en in de samenleving als geheel. Oftewel: iedereen in het land is allang vergeten.

  Terwijl intussen allang maatregelen zijn getroffen bij politie en justitie dat iets soortgelijks waar ook in Nederland natuurlijk nóóit meer zal voorkomen.

  Zoiets is dus een klassieker in de trukendoos van het openbare bestuur van dit land. Niks bijzonders. Ook niet wat betreft de lucratieve kanten van het lidmaatschap van zo’n commissie. Ook Old Boys moeten in leven worden gehouden mensen! 🙂

 5. Bert Hilhorst

  Gelukkig is het de Noord/Zuidlijn niet.
  Hoe kun je nou een amateur een rapport over de rellen in Haren laten schrijven.

 6. Hans_Vermeulen

  Damens en Heren!!!
  U gelooft zelf toch niet dat het voor 4 ton gedaan wordt. In de praktijk is het een veelvoud hiervan. Maar dat bedrag is natuurlijk naar de belastingbetaler niet te verantwoorden. Er zou maatschappelijk onrust kunnen ontstaan. Dus communiceren we maar 4 ton.

Reacties niet toegestaan