Mensen zijn eigenlijk polygaam en 9 andere omstreden 'waarheden' over de menselijke natuur

Samenleving
dinsdag, 30 november 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Satoshi Kanazawa, evolutionair psycholoog aan de London School of Economics, houdt er nogal omstreden ideeën op na en schreef daar een boek over: 'Ten Politically Incorrect Truths about Human Nature'. Hij kan zich wel voorstellen dat sommige partijen zich een beetje beledigd voelen, maar de waarheid mag gezegd worden, toch? 
De 10 waarheden:
 1. Knappe mensen hebben meer dochters
  Als ouders bepaalde kenmerken hebben die ze kunnen doorgeven aan hun kinderen en die kenmerken zijn belangrijker voor het ene geslacht dan voor het andere, dan zullen ze meer kinderen van dat geslacht krijgen. Knap zijn is vooral van belang voor meisjes, dus krijg je meer meisjes aan wie je je schoonheid door kunt geven. Dat blijkt ook uit gegevens van de 1958 National Child Development Study waarbij 17.000 baby's tot hun 45e werden gevolgd. 
 2. Liberalen zijn intelligenter dan conservatievelingen
  Op basis van hetzelfde onderzoek toonde Kanazawa aan dat mensen die zich 'zeer liberaal' noemen een gemiddeld IQ hadden van 105 en zij die zich 'heel conservatief' noemen een gemiddeld IQ van 95. Van nature is een mens heel conservatief en is hij erg gehecht aan zijn familie. Waarschijnlijk zijn het net iets intelligentere mensen die nieuwe uitdagingen uitgaan en hun horizon verbreden. 
 3. De meeste zelfmoordterroristen zijn moslims
  Ze hebben niet allemaal met godsdienst te maken, maar als het zo is, dan zijn ze moslim. En hoe komt dat? Omdat ze te weinig seks hebben. De Islam staat polygynie toe (het hebben van meerdere vrouwen met gelijke rechten).  Doordat sommige mannen veel vrouwen hebben, hebben anderen er geen. Daar staat tegenover dat in de hemel 72 maagden wachten voor iedere martelaar, dus dan weet je het wel.
 4. Mannen houden van blond (en vrouwen willen het zijn)
  Meisjes met lichtblonde haren krijgen vaak bruin haar als ze volwassen zijn. Daarom wordt blond geassocieerd met jeugdigheid. En mannen willen allemaal een jonge (en dus meer vruchtbare) vrouw.
 5. Mensen zijn van nature polygaam
  In een samenleving waar grote verschillen bestaan tussen rijke en arme mannen, ben je als vrouw beter af als je samen met andere vrouwen beschikt over de rijkdom van 1 man, dan wanneer je 1 man voor jezelf hebt, die geen cent heeft.
 6. Als je zonen hebt, is de kans op echtscheiding kleiner
  Conform de eerste waarheid willen mannen hun kracht, bezit en status doorgeven aan hun zonen en daarom is hun aanwezigheid meer vereist om de zonen in die geest op te voeden.
 7. Wat creatieve geesten gemeen hebben met criminelen
  Criminaliteit (bv. winkeldiefstal, vandalisme) komt vaak voor in de adolescentie en neemt daarna sterk af. Dit patroon zie je ook bij andere gedragingen die te maken hebben met het zoeken van een partner. Mannen kunnen indruk maken op het vrouwtje met hun fysieke kracht, maar ook met hun creatieve ideeën.
 8. De mythe van de mannelijke midlife crisis
  Veel mannen maken een midlife crisis door, maar dat heeft niets te maken met hun leeftijd. Vanuit een evolutionair perspectief heeft het alles te maken met de leeftijd van hun vrouw. Als zij niet meer vruchtbaar is, dan krijgt hij een natuurlijke behoefte aan jongere vrouwen.
 9. Het is heel normaal dat mannelijke politici alles op het spel zetten voor een affaire
  Machtige mannen  trouwen monogaam, maar hebben zoveel mogelijk seks met vruchtbare vrouwen. Zij willen de wereld graag verrijken met hun machtige eigenschappen. Roerend, niet?
 10. Als een man zich 'schuldig' maakt aan ongewenste intimiteiten, betekent dat niet dat hij een seksist is
  Mannen behandelen elkaar slecht op de werkvloer. Ze pesten en intimideren elkaar om er zelf beter van te worden. In feite doen mannen die vrouwen lastig vallen precies hetzelfde. Zij zijn juist degenen die NIET discrimineren, zegt Kanazawa.
Bron(nen): The Independent