U2 is terug

Samenleving
door Admin
maandag, 23 februari 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Deze week verschijnt het twaalfde album van U2, No Line on the Horizon. Het is voor het eerst sinds 2004 dat de Ierse band met een nieuwe plaat komt en de liefhebbers van Bono mogen er dus op rekenen dat ze de kleine man met de grote bril de komende tijd veel in het nieuws zullen zien. Vooralsnog wordt er alles aan gedaan om een vroege download, nog voor het album zelf in de handel is, te voorkomen.
Toch is er al wel iets te zeggen over de nieuwe muziek en een medewerker van de Neue Zuercher Zeitung beschrijft de sensaties die de eerste klanken van het album bij hem oproepen. Het snerpende gitaarspel van The Edge, Adam Clayton's basspel, het langzame getrommel van Larry Mullen en de wat hysterische keelklanken van Bono; alles is weer als vanouds en de stadionrock – berekend op enorme publieksmassa's – kent voor de liefhebber geen grote verrassingen. De kans is dan ook groot dat U2 met de eerstvolgende toer het record van “de succesvolste tournee aller tijden” gaat terugpakken van Madonna.
In 1997 kwam U2 met een wat afwijkend album, met veel elektronica, maar omdat hun fans dit niet pikten, keerde de band ijlings terug naar hun oude vertrouwde sound waarin ze sindsdien als het ware gevangen zitten. De klant is koning en net als bij een echte onderneming wordt er bij U2 alles aan gedaan om het product te maken waar de meeste vraag naar is en niets anders. Met de bekende gitaarrifs, en met het bekende gegil van de frontman.
Ook het nieuwe album, zo belooft de Neue Zuercher, is weer gevuld met het bekende meezingrepertoire, gebaseerd op een solide blues-ondergrond. En het woord ' Love' weet Bono 56 keer uit zijn keel te krijgen. Kortom, het lijkt allemaal erg op wat het was en dat zal dan wel een groot voordeel blijken te zijn.