Waarom de Olympische Spelen in Sotsji de duurste ooit zijn

37 miljard euro kosten de Winterspelen in Sotsji. Ter vergelijking: de Spelen in Londen twee jaar geleden kostten maar 10 miljard euro. En dat terwijl Zomerspelen in principe veel duurder zijn dan Winterspelen.
Rusland heeft zoals iedereen wellicht weet, tal van koude plaatsen waar Winterspelen niet zouden misstaan. Toch is gekozen voor een populaire badplaats met een subtropisch klimaat in de zomer. Om te zorgen dat er wel geskied kan worden op de Spelen moest er onder andere een 50 kilometer lange weg worden aangelegd van Sotsji naar Polyana, het dichtstbijzijnde skigebied. Dat is een van de redenen waarom de kosten van de Spelen drie keer zo hoog zijn als de een na duurste Winterspelen ooit in 1998, in Nagano, Japan.
Maar ook beveiliging kost veel geld. Sotsji ligt in een gevaarlijk deel van Rusland. Om de kans op terroristische aanslagen zo klein mogelijk te houden, worden enorme bedragen gespendeerd aan beveiliging. Iets waar men zich in Vancouver of Nagano niet zo druk over hoefde te maken.
Verder hoort Rusland tot de meest corrupte landen ter wereld. President Poetin zou zonder openbare aanbesteding zijn vrienden de sportcomplexen hebben laten bouwen. Die zouden weer straffeloos een deel van het budget gestolen hebben.
Poetin wil met de Spelen vooral een nieuw Rusland laten zien. Een stabiel en modern land, dat in staat is grote evenementen te organiseren. Een land, dat mijlenver verwijderd is van het grijze Sovjet-verleden of de gewelddadige chaos uit de jaren 90. Of de wereld daar in gaat trappen? Het lijkt er nog niet op.
 screen shot 2013-02-07 at 2.50.10 pm

Bron(nen):   Business Insider      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Wans Horst

  Waarom zit dit artikel vol met steken onder water richting Rusland, terwijl het Westen minstens zo corrupt is. Is Jeannette Kras weleens in Rusland geweest?

  • kletsmajoor

   Waar haal je de ‘wijsheid’ vandaan dat “het Westen minstens zo corrupt is” als Rusland? Op de corruptie-index staan westerse landen er heel wat beter op dan Rusland.

   (in antwoord op Wans Horst)
   • Wans Horst

    Jij haalt je wijsheid dus uit een index die is opgesteld door mensen waarvan niet vast staat dat ze geen belangen hebben bij het negatief belichten van Rusland.

    (in antwoord op kletsmajoor)
    • Kopje thee

     Alsjeblieft zeg. Wat een wartaal! Onder Poetin is de corruptie vertienvoudigd, hoger dan zelfs in de Sovjet-Unie. Dat zijn geen ‘westerse’ feiten, maar feiten die zelfs in de Russische staatsmedia staan en ook als zorgwekkend worden gezien – zoek maar eens op de uitspraken en decreten van Medvedev op 30 september 2008 inzake corruptie. Maar goed, ik zie aan je posts dat je ‘n aluhoedje bent waar niet tegenop te redeneren valt.

     (in antwoord op Wans Horst)
    • kletsmajoor

     Altijd beter dan afgaan op één persoon die z’n ‘wijsheid’ uit z’n duim zuigt in een poging wereldvreemde complottheorieën staande te houden. Of is het alleen maar om aandacht te trekken?

     (in antwoord op Wans Horst)
  • Jannie Ooms

   Hans Worst: wij wonen in het nog steeds ‘Vrije Westen’. Daar is ook corruptie, met dat staat niet in verhouding tot de corruptie in het in toenemende mate onvrije Rusland. Gewoon een kwestie van de berichtgeving volgen.

   Ik vind het nogal bevreemdend dat u het zo opneemt voor Rusland, een staat waar de democratie maar in naam bestaat, een staat die geregeerd wordt door een door en door corrupte nomenklatura.

   (in antwoord op Wans Horst)
   • Wans Horst

    Hoe vrij ben je als Nederlander en zijn dat de vrijheden die je in vrijheid gekozen hebt of is het een keurslijf dat je kent?

    (in antwoord op Jannie Ooms)
    • Jannie Ooms

     Rusland is natuurlijk geen echt emigratieland, maar misschien kunt u toch proberen zich daar, in het beloofde land, te vestigen. U zult zich er vast beter thuis voelen dan in in het onvrije Nederland.

     (in antwoord op Wans Horst)
 2. Pietje_Precies

  Bovendien wil Poetin Sotsji internationaal op de kaart zetten als tweede cote d’Azur. het is een WK stad en zal de komende 5 jaar de Formule 1 ontvangen. Je kunt alle kosten die in Sotsji gemaakt worden niet alleen aan de Olymische Spelen toekennen. De OS zijn de kickstart van Sotsj voor de toekomst.

 3. Dutchy

  “Verder hoort Rusland tot de meest corrupte landen ter wereld.” dit is de allerbelangrijkste reden, er wordt gezegd dat de helft van de kosten aan corruptie zijn opgegaan, dat geloof ik wel. Het is vijf keer zo duur als de vorige winterspelen. En als het argument gebruikt wordt dat het een badplaats is, wel ja, maar dat behoord wat mij betreft bij de corruptie.

Reacties niet toegestaan