Moedertje Rusland regelt doping voor topsporters

Sport
donderdag, 04 december 2014 om 11:23
welingelichtekringen header 1
Rusland maakt er tegenwoordig op alle fronten een potje van. Leek de natie op sportgebied nog succesvol, nu blijkt dat de 33 Russische medailles in Sotsji te danken zijn aan een uitgebreid dopingsysteem, dat wordt gehandhaafd door het ministerie van Sport.
Hajo Seppelt, journalist bij de Duitse publieke omroep ARD, kwam in zijn documentaire gisteravond met getuigenissen van sporters over het Russische staatsdopingsysteem.
Volgens de betrapte discuswerpster Yevgeniya Petsjerina 'kun je in Rusland alles krijgen wat je maar wilt.' 99 procent van de Russische atleten gebruikt, schat ze. De eveneens geschorste atlete Yuliya Stepanova heeft met een verborgen camera vastgelegd hoe ze de verboden anabole steroïde Oxandrolon van haar trainer Vladimir Kazarin krijgt overhandigd. Hij raadt haar aan om ook epo te gaan gebruiken. Voor een positieve dopingtest hoeven de atleten in eigen land niet te vrezen, schrijft de Volkskrant. Het Russische antidopingbureau Rusada wordt streng geïnstrueerd door het ministerie van Sport. De overheid spant zich er zo rechtstreeks voor in dat de beste atleten gevrijwaard blijven van een kruisje achter hun naam, zo onthult een oud-medewerker van Rusada.
Directeur David Howman van het internationale antidopingbureau WADA zegt 'geschokt' te zijn na het zien van de beelden. Het WADA had wel al langer vermoedens. Zo zegt het bureau meerdere keren te hebben geïnformeerd waarom de Russen positieve dopingstalen als negatief aanmerkten. 'Ze konden dit niet verklaren', aldus wetenschappelijk directeur Olivier Rabin.
Bron(nen): Volkskrant