Moedertje Rusland regelt doping voor topsporters

Rusland maakt er tegenwoordig op alle fronten een potje van. Leek de natie op sportgebied nog succesvol, nu blijkt dat de 33 Russische medailles in Sotsji te danken zijn aan een uitgebreid dopingsysteem, dat wordt gehandhaafd door het ministerie van Sport.

Hajo Seppelt, journalist bij de Duitse publieke omroep ARD, kwam in zijn documentaire gisteravond met getuigenissen van sporters over het Russische staatsdopingsysteem.

Volgens de betrapte discuswerpster Yevgeniya Petsjerina 'kun je in Rusland alles krijgen wat je maar wilt.' 99 procent van de Russische atleten gebruikt, schat ze. De eveneens geschorste atlete Yuliya Stepanova heeft met een verborgen camera vastgelegd hoe ze de verboden anabole steroïde Oxandrolon van haar trainer Vladimir Kazarin krijgt overhandigd. Hij raadt haar aan om ook epo te gaan gebruiken. Voor een positieve dopingtest hoeven de atleten in eigen land niet te vrezen, schrijft de Volkskrant. Het Russische antidopingbureau Rusada wordt streng geïnstrueerd door het ministerie van Sport. De overheid spant zich er zo rechtstreeks voor in dat de beste atleten gevrijwaard blijven van een kruisje achter hun naam, zo onthult een oud-medewerker van Rusada.
Directeur David Howman van het internationale antidopingbureau WADA zegt 'geschokt' te zijn na het zien van de beelden. Het WADA had wel al langer vermoedens. Zo zegt het bureau meerdere keren te hebben geïnformeerd waarom de Russen positieve dopingstalen als negatief aanmerkten. 'Ze konden dit niet verklaren', aldus wetenschappelijk directeur Olivier Rabin.
 

Bron(nen):   Volkskrant      

22 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AT

  “De jonge Rus Pavel Kulizhnikov heeft met 34,94 de 500 meter bij de ISU World Cup in Seoul gewonnen. Het betekende de tweede zege van het seizoen nadat hij vorige week bij de wereldbeker in Obihiro ook al een 500 meter op zijn naam schreef.

  Achter de Rus, die dit seizoen voor het eerste World Cups rijdt na een dopingschorsing van twee jaar”

  Recent nieuws, maar natuurlijk niet echt betrouwbaar eerlijk resultaat meer.

 2. Burgermans

  Slecht voorbeeld doet slecht volgen. Als het staatshoofd en de staatsmedia schaamteloos leugen op leugen plaatsen denken burgers waarschijnlijk dat bedrog normaal is.

  • harrr

   Daar hoef je niet voor naar rusland hoor, Is hier echt niet beter of zo.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Heb je daar enig bewijs voor of lul je maar wat?

    (in antwoord op harrr)
    • harrr

     Hee, er komen verkiezingen aan, Dus weer alle ruimte voor list ende bedrog.

     Borrelnootje, biertje en ga ervoor zitten zou ik zeggen 😉

     Markie heeft al afgetrapt door zn vorige verkiezings-leugen gewoon op repeat te zetten 😉

     http://nos.nl/artikel/2006364-rutte-belooft-opnieuw-belastingverlaging.html

     (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Je lult dus maar wat.

      (in antwoord op harrr)
     • harrr

      Wat jij wilt

      Blijkbaar ben jij wel blij met de 1000 eypo belastingverlaging die je van markie hebt gehad vorige x en je verheugd je al op het volgende kadootje …

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Dit draadje gaat over de dopingcultuur in Rusland, niet over jouw obsessie met Rutte.

      (in antwoord op harrr)
     • harrr

      Jij plempt in 1 thread 2 x de nogal de vraag “Heb je daar enig bewijs voor of lul je maar wat?” en komt vervolgens ook 2 x met de opmerking “Je lult dus maar wat” het geen jou sowieso al een pedant ventje maakt. Doei

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Ik heb toch gelijk? Je lult maar wat.

      (in antwoord op harrr)
     • harrr

      Natuurlijk joh

      jij hebt altijd gelijk.
      duh

      (in antwoord op Burgermans)
 3. vandehoedenderand

  Ik postte gisteren al een link met corrupte landen. Rusland op plek 136 (met nummer 1 als minst corrupt). Het zit er ingebakken. Alles daar riekt naar corruptie. Sport is dan nog wel het minst erge, om geheel eerlijk te zijn.

  Maar goed. Putin heeft zojuist zijn ‘state of the nation’ gehouden en het zal wel weer bomvol leugens en anti-Westers gelul staan. Heb het nog niet gehoord. Niet dat dat veel zin heeft, want ik spreek geen Russisch.
  http://www.bbc.com/news/world-europe-30322198

  Nu ja, in tien jaar heeft ie Rusland flink veranderd. Richting een fraaie autocratie.
  http://www.hrw.org/news/2014/12/04/russia-human-rights-climate-unrecognizable-decade-ago

  Nogal wiedes dat ie hoog staat in de peilingen en er geen kritiek is…

 4. Vogelbeest

  In het Westen wordt ook volop gebruikt, en niet alleen door wielrenners of krachtsporters, maar ook door volleyballers, golfers, voetballers en alles wat je maar verzinnen kan. Alleen is het bij ons niet staatsgedreven, maar financieel gedreven.
  In plaats van alleen maar bestrijden zouden we beter eens wetenschappelijk onderzoek kunnen gaan doen naar hoe we dit soort middelen het meest veilig en effectief kunnen inzetten.

  • Burgermans

   Heb je daar enig bewijs voor of lul je maar wat?

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Vogelbeest

    Zoek op youtube naar interviews met steroidendealers. Die staan er.
    Ook: een bijwerking van sommige sterioden het doorgroeien van kraakbeen. Bij iemand die niet gebruikt stopt de groei van oren en neus min of meer na 25 jaar. Kijk nu naar volwassen sporters (ouder als 30 jaar) en vergelijk ze met foto’a van 5 of 10 jaar terug. Bij heel veel wielrenners, maar ook bij andere sporten hebben een aantal atleten veel grotere oren, neus of onderkaak gekregen.

    (in antwoord op Burgermans)
 5. Johan Vermeulen

  Ik neem aan dat dit verhaal waar is.

  Is dit specifiek voor Rusland? Voor het Rusland van Putin?

  Nee natuurlijk. Doping komt en kwam vrijwel overal voor, en werd door onze bekendste journalisten 30 jaar lang ‘niet gezien’.

  Enkele opmerkelijke zaken:

  – Nu hoor ik steeds dat Russen die een woord teveel zeggen, naar de gevangenis gaan. Hoe zit het dan met deze sporters. Zijn die niet bang voor die vreselijke Putin?

  – De maker van de documentaire is een man met een missie: Hij heeft al doping ontdekt in Rusland, in Wit Rusland en in China. Hoe zou het met de doping in het Westen zitten? Daar houdt ie zich niet mee bezig.
  http://www.sportschau.de/doping/interview-hajo-seppelt-geheimsache-doping100.html

  Het nieuws lijkt dus alweer een beetje op ‘bashen’ : een kwade eigenschap steeds aan één ‘entiteit’ ( mens, volk, religie) koppelen, zodat de indruk ontstaat dat die entiteit ‘slecht’ is.

  Gisteren konden we hier lezen dat’Rusland ‘leeg stroomt’ !

  Iedereen heeft blijkbaar genoeg van die vreselijke Putin.

  Dat is de implicite message. En het doel van het artikel. Dat is waarom dit soort berichten aan de lopende band de wereld in worden gestuurd, door de Masters of Discourse. Onze journalisten hebben het zelf niet in de gaten uiteraard.

  Maar met die emigratie onder Putin is wel iets leuks aan de hand: de emigratie in Nederland is vier maal zo hoog als in het huidige Rusland !

  https://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/393044/hoogopgeleiden-vertrekken-massaal-uit-rusland.html

  Om te bashen hoef je dus al niet eens een ‘negatief’ feit te melden,. Je kunt ook een neutraal feit melden, en er het etiket ‘Slecht!’ op plakken. of alleen al door het bericht te melden suggereren dat dit ‘slecht! is.

 6. Hans H

  Ok, het is nieuws, maar geen nieuws.Heeft nog lang geduurd. je kon dit van mijlenver zien aankomen. Net als bv de Amerikanen bij de ’96 OS in Atlanta VS (Carl Lewis).

Reacties niet toegestaan