Het net sluit zich rond Team Sky en Froome

Team Sky en Bradley Wiggins zijn een ethische lijn gepasseerd. Volgens een Britse parlementaire commissie gebruikte de voormalig Britse wielrenner in aanloop naar de Tour de France van 2012 corticosteroïde triamcinolon om beter te presteren. ,,We geloven dat deze krachtige corticosteroïde gebruikt werd om Bradley Wiggins, en mogelijk andere renners die hem steunden, voor te bereiden op de Tour de France", staat in het maandag naar buiten gebrachte rapport. ,,Dat was niet met de bedoeling een medische nood te behandelen, maar om de verhouding kracht ten opzichte van gewicht te verbeteren voor de start van de race."

Russische hackers maakten twee jaar terug openbaar dat Wiggins, onder meer kort voor zijn eindzege in 2012 in de Tour de France, met toestemming de verboden corticosteroïde triamcinolon kon gebruiken tegen zijn astma. Dat middel helpt om allergieën en ademhalingsmoeilijkheden te behandelen. Wiggins gaf zelf eerder aan dat hij het middel alleen gebruikte om zijn problemen met astma te verlichten.

Daarmee komt de schijnwerper te staan op Tour de France-winnaar Froome, die dezelfde smoesjes ophangt. Het is ruim vijf maanden geleden dat de Tourwinnaar tijdens de Vuelta een positieve plas inleverde, maar nog altijd is er geen duidelijkheid over zijn eventuele straf. Hij en zijn ploeg weten met advocaten de straf tot nu te ontlopen. Hij nam een veel te hoge dosis salbutamol in de Vuelta, maar zegt dat het voor zijn gezondheid was. Ook hij heeft namelijk astma. Bijna niemand die het nog gelooft, maar Froome is nog niet gestraft en is gewoon aan het seizoen begonnen. Vorige week was er nieuws over de zending testosteronpleisters die bij Sky werd bezorgd. Volgens Team Sky werd het pakketje per ongeluk naar de ploeg gestuurd. Maar uit onderzoek van het General Medical Council blijkt volgens de Daily Mail dat de pleisters waren besteld door de toenmalige teamarts Richard Freeman, die ook arts was van de Britse wielerbond. Freeman zou de bestelling hebben gedaan vanuit het National Cycling Centre in Manchester. Aan de leverancier van de pleisters zou zijn gevraagd om een email te sturen met de mededeling dat het pakketje verkeerd was bezorgd.

Bron(nen):   Guardian