9 bekende uitvindingen die per ongeluk ontdekt zijn

Uitvindingen worden meestal uit noodzaak gedaan: ze worden bedacht om een probleem op te lossen. Maar iets dat de meeste uitvinders misschien niet graag toegeven is dat geluk ook een groot aandeel speelt bij veel uitvindingen. 9 voorbeelden
 1. Klittenband Veel mensen denken dat dit is uitgevonden op de maan door NASA. Maar het was een Zwitserse man die het per ongeluk bedacht nadat zijn hond vast zat in een bosje en vervolgens onder het kliskruid zat. Hij was zo gefascineerd door het plantje dat aan zijn hond bleef plakken, dat hij dit verder onderzocht en uiteindelijk klittenband bedacht.
 2. Gevulkaniseerd rubber Charles Goodyear was op zoek naar een manier om ervoor te zorgen dat rubber makkelijker te bewerken was, maar ook bestendig tegen hitte en kou. Maar hij zag zijn droom pas werkelijk worden toen hij op een dag per ongeluk een brouwsel van lood, zwavel en rubber op het fornuis morste. Mocht Charles niet zo klungelig geweest zijn in 1844, dan zou het rubber waar we tegenwoordig alles van maken (van schoenen tot autobanden) misschien niet eens bestaan.
 3. Post-It briefje Per ongeluk bedacht door Spencer Silver die op zoek was naar een supersterke lijm die meteen opdroogt. Toen dit niet lukte, smeerde hij uit frustratie wat lijm op zijn boekenlegger die maar uit het boek bleef vallen en plakte deze in het boek. En zo kwam Spencer op het Post-It idee.
 4. Coca-Cola De oorsprong van Coca-Cola ligt in 1886, toen een apotheker op zoek was naar een medicijn tegen hoofdpijn. Hij mixte een hoop ‘super geheime’ ingrediënten met elkaar en kwam zo tot het Coca-Cola brouwsel tot stand. Het recept met deze ingrediënten is nog steeds veilig opgeslagen in de Coca-Cola kluis.
 5. Chips Een klant van een restaurant in New York bleef maar klagen dat zijn gefrituurde aardappelen te dik waren. Uit frustratie koos de kok van het restaurant, George Crum, er uiteindelijk voor om de aardappelen zo dun mogelijk te snijden en vervolgens te frituren. Vervolgens gooide hij ze vol met zout in de hoop de lastige klant een lesje te leren. En zo kwam de chips ‘toevallig’ tot stand.
 6. Penicilline Per ongeluk ontdekt door Sir Alexander Fleming in 1928. De wetenschapper ruimde zijn laboratorium niet op voordat hij op vakantie ging en bij terugkomst bleek er een rare schimmel te zijn ontstaan die bacteriën liever vermijden. Zo zorgde deze simpele fout voor het ontstaan van penicilline.
 7. Paperclips Het idee voor de paperclip komt uit 1897, toen een de Amerikaan Samuel Fay naar een manier zocht om tickets aan jassen te bevestigen. Zo kwam hij op het idee om een klein stukje draad in ‘X vorm’ te buigen. Later werd de vorm van de paperclips nog verbeterd naar de vorm die we nu kennen.
 8. Zoetstoffen Ontdekt door een wetenschapper die zijn handen niet waste na een dag lang op zoek te zijn geweest naar nieuwe manieren om steenkoolteer te gebruiken. Uiteindelijk kwam hij thuis en merkte hij dat zijn hamrolletjes zoeter smaakten. De volgende dag vond hij de kunstmatige zoetstoffen uit in zijn laboratorium.
 9. Waterijsjes Hoe kan het ook anders: uitgevonden door een kind. De 11-jarige Frank Epperson liet een glas met soda water poeder, water en een roerstokje ’s winters buiten staan. Zo kwam het eerste ijsje tot stand.

Bron(nen):   Daily Mirror      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. besserwessie

  De magnetron is ook per toeval ontdekt.

  Iemand hing zijn jas met een reep chocola bij een radargolf opwekker.

  De chocola smolt. Je moet natuurlijk wel zo bijdehand zijn om er een toepassing voor te bedenken. Meer details op wikipedia.

 2. jandoedel

  Ik ken eigenlijk niet veel mensen die denken dat klittenband is uitgevonden “op de maan” door NASA

 3. Tobias

  ik ook niet jandoedel

Reacties niet toegestaan